У Херсоні демонтували 70 старих рекламних конструкцій: якою буде нова зовнішня реклама міста

2 года назад 0

На сьогодні у Херсоні діє заборона на встановлення нових рекламних конструкцій, яка обмежує їх монтаж на конкретних вулицях. Поступово старі білборди у Херсоні мають замінити на нові форми зовнішньої реклами. 

На сьогодні в місті демонтовані 70 старих рекламних конструкцій, їх замінять на нові, говорить начальниця управління маркетингу міста і туризму Наталія Литвиненко. У грудні розглянули питання демонтажу 50 старих конструкцій. Оновлений дизайн має пройти затвердження.

"На сьогодні ми бачимо, що по місту розміщені 5 лед-екранів. Робота продовжується у цьому напрямку. Чому це відбувається? Тому що, враховуючи наші погодні умови: дощі, вітри, постійно постери паперові злітають з металевих конструкцій. І місто у такому незадовільному стані", — каже Наталія Литвиненко. 
Херсонець Ілля Контішев говорить, підхід до зовнішньої реклами у Херсоні і в Україні відрізняється від європейського.

"Зараз у нас занадто багато по місту ось цих білбордів, сіті-лайтів. Вони відволікають увагу. Грубо кажучи, засмічують наше місто у суто візуальному плані. Я бачив на прикладі Німеччини, як вони підходять до питання зовнішньої реклами в своїх містах. Там немає такої величезної кількості білбордів, намагаються мінімізувати ці питання. Особливо якщо брати дорогу, біг-бани, щоб не відволікати водія, якщо і ставлять біл-борди, то це саме присвячено дорожнім якимось питанням" , — каже Ілля.
Маргарита живе у Польщі. Говорить, реклама у Херсоні порушує стилістику міста.

"Щоразу, коли я приїжджаю до Херсона, я бачу, наскільки він перенасичений рекламою. Насправді це впадає в око. Наприклад, прогулюючись вулицями Кулика, Університетською, найбільше там мені це ріже очі. Останнім часом багато подорожую Європою і, справді, в центрі ніде немає таких рекламних щитів як у нас, тобто якщо це якась старовинна вулиця, центр міста, то ця реклама виглядає дуже лаконічно, зовсім не яскраво і найчастіше це якісь вказівники" , — розповіла Маргарита Коробова.

Чи відвертає зовнішня реклама від керування автівкою, водій Єгор відповів, що в цілому йому реклама не заважає, бо при такій кількості він її просто не помічає.

"Я вважаю, з естетичної точки зору це жахливо, стільки її не має бути. Взагалі я вітаю якусь територіальну рекламу, прив’язану до місцевості – зоопарк – 200 метрів, шиномонтаж за кутом. Зовнішньою рекламою я і сам користувався, це корисний інструмент для бізнесу, чи буду ще замовляти? Можливо, ще не знаю", — розповів Єгор.
Коучиня з діджиталізації бізнесу Юлія Гладка говорить, повністю відмовитися від зовнішньої реклами складно, особливо літнім людям, та є альтернатива.

"Зовнішня реклама потребує дуже великої модернізації. Тому що сучасний покупець, сучасний клієнт стає вибагливим. 40 с. — Зараз дуже дієвою є реклама в інтернеті. Наприклад, якщо використовувати таргетовану рекламу в інстаграмі, попри те, що з наступного року буде плюс 20 відсотків на цю рекламу додаткової вартості, але з таргетованої реклами ми можемо чітко використовувати конверсію — тобто кількість покупців, які прийдуть до вас з цієї реклами. У зовнішній рекламі це майже не можливо" , — каже Юлія.

Член правління  Української Гельсінської спілки з прав людини Дементій Білий говорить, сьогодні у Херсоні є зовнішня реклама 18+, яка порушує закони України, відповідний пост він виклав на своїй сторінці у соцмережах.

"Це не єдина подібна реклама цього ж закладу, який надає еротичні послуги. І ця реклама, на мій погляд, порушує одразу кілька законів України. Закон про рекламу, він наголошує – вся реклама здійснюється державною мовою. Це був напис російською мовою. Далі у нас є закон про захист суспільної моралі. І нарешті у вересні цього року був ухвалений дуже важливий закон, який забороняє дискримінацію у нашій рекламі, в першу чергу, це ставлення до жінки як до сексуального об’єкту" , — розповів правозахисник.

Стратегія з модернізації рекламних конструкцій у місті, яку зараз почали реалізовувати, розрахована на три-пять років. За словами Наталії Литвиненко, вона проходитиме поетапно та врешті має змінити зовнішній вигляд міста.

Суспільне Херсон