У Херсоні привозять гарячі обіди для жителів мікрорайонів, які мають електроплити

1 год назад 0

Щодня від 200 до 500 гарячих обідів привозять у Таврійський мікрорайон Херсона з одного з ресторанів. Більшість будинків тут, мають електроплити, і через відсутність світла, люди не можуть самі готувати.

У черзі Оксана з двома дітьми. Каже, вдома, як і у решти жителів цього району, електроплита, тому за відсутності електрики, готувати не можуть. Тут вони не вперше, діти борщем смакують залюбки.

Такі обіди готують з початку повномасштабної війни, розповідає Олексій Александров співзасновник громадського об’єднання "CHEFS CLUB". Спочатку годували лікарів, які не могли залишити робоче місце. Згодом до них додались пацієнти стаціонарів та переселенці. Роботу не припиняли. Тепер обіди возять тим херсонцям, які не можуть самі готувати їх вдома.

На обід готують одну — дві страви, в залежності від наявності продуктів. Але гаряче — обов'язково. Традиційно в меню улюблений українцями борщ, і не тільки.

"Печеня, рагу овочеве те, що просто приготувати і те що дуже калорійне. Це овочі з додаванням м’яса або фаршу обов’язково додаємо в наші страви, пісних страв немає" , — говорить шеф-кухар.
Олексій Александров каже, кількість порцій залежить від продуктів та фінансової можливості для їх закупівлі. Працюють на пожертвах. На початку війти продукти давали місцеві ресторатори, херсонці, а також привозили із зачинених дитячих садків.

"Проносили продукти, гроші люди, і декілька фондів, але зараз такий період, що ні з ким не співпрацюємо, на жаль",  — розповів херсонець.

Припиняти роботу кухарі не планують. Олексій та його колеги сподіваються, що фонди повернуться до співпраці, тоді кількість обідів буде значно більшою.