У Херсоні відкриваються ялинкові базари. Де можна купити й скільки коштує новорічне дерево

2 года назад 0

Скільки цьогоріч коштуватиме ялинка? Де можна її придбати та чи є альтернатива живому новорічному дереву? 

"Ми прийшли на ринок, щоб обрати новорічну ялинку. Будемо її сьогодні наряджати. Перший раз сьогодні купуємо ялинку. До цього в нас була несправжня. Якось ми берегли природу, а потім зрозуміли, що їх спеціально вирощують для цього, тому спеціально купили живу" , — каже херсонка Марія Неручева.
У Херсоні тільки готуються відкривати ялинкові базари. Наразі  можна придбати штучні дерева або вироби з живих гілок у вигляді дерева чи різдвяного вінка. Марія Свєшнікова привозить до Херсона свій товар з Івано – Франківської області. Говорить, херсонці цікавляться незвичними для свого  регіону смереками та ялицями.
"Привезені із самих Карпат вам ялинки. Возимо вже не перший рік. Вже 22-й рік у вас. Возимо з 2000 року. Люди задоволені, маємо постійних клієнтів. Приходять до нас, дзвонять завчасно" , — каже продавчиня Марія Свєшнікова.

Живі ялинки та сосни почнуть офіційно продавати у Херсоні завтра. Товар починають завозити заздалегідь.
" У нас для цього відведена площа. Вона буде вся зайнята, бо до нас приходили вже багато людей і ми їм дали торговельні місця. І також у нас буде ялинковий базар на фасадній площі – там продають маленькі ялиночки, які роблять із гілочок", — говорить заступниця директора Центрального ринку Валентина Байдеріна.

Новорічними ялинками Херсонщину забезпечують і лісгоспи області. Начальниця відділу лісового господарства з Олешок Юлія Хомченко говорить, щорічно реалізують 500-600 дерев. За два дні роботи базару  продали 180 ялинок.
"Ці деревцята ми беремо з рубок догляду. Щороку в нас проводяться рубки догляду. Запевняємо, що ми, лісівники, ніякої шкоди лісу не наносимо, спеціально ми цілі дерева не рубаємо. Це верхівки – може бути й півметрова, і метрова. Якщо вона має гарний вигляд, ми її відбираємо, відсортовуємо і виходить деревце —  новорічна ялинка", — каже Юлія Хомченко.

З початку грудня, розповіла Юлія Хомченко, виявили двох браконьєрів, котрі рубали ялинки. Говорить, дерево на базарі коштує близько сотні гривень, а штрафи вищі у 10 разів. Щоб упевнитися, що ваша ялинка легальна, треба перевірити наявність маркування зі штрихкодом.

"Кожна ялинка маркується спеціальною біркою, є на ній штрихкод. І кожна людина зі свого мобільного телефона за спеціальним додатком «Ялинка» може дізнатися про її легальність. Звідки вона, з якої області та місцевості, хто лісокористувач – повністю про її походження", — говорить начальниця відділу лісового господарства. 

Хто не хоче купувати ялинку, може виготовити її власноруч, говорить Юлія Данилевська.
"Цю ялинку ми позичили ще рік тому у херсонця Юрія Багненка. Ми її знову облаштували спеціально до новорічних свят, щоб показати відвідувачам нашої бібліотеки, що можна не тільки купувати живі ялинки, їх зрубувати, або синтетичні, а можна ось так креативно, з дошок, палок зробити таку ялинку та прикрасити її на свій смак" , — каже  співробітниця центру екологічної інформації Херсонської бібліотеки імені Гончара Юлія Данилевська.

У Херсоні кожен може знайти новорічне дерево собі до смаку, говорить Юлія. Головне – мати святковий настрій.

Суспільне Херсон