У Херсонській області стало менше молока, власники позбуваються корів

2 года назад 0

На 1 січня 2022 року на Херсонщині нараховували 57,2 тисячі голів великої рогатої худоби – це 86,1 % до рівня минулого року.
При цьому в сільгосппідприємствах є певний ріст поголів’я ВРХ – на майже 3%, а корів – на майже 12%. У господарствах населення поголів’я ВРХ, в тому числі корів, значно скоротилася – на майже 20%. Про це повідомив Департамент розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської ОДА.
Обсяги виробництва молока впали – в 2021 році в області вироблено 238 тисяч тонн – на 10,6 % менше ніж у 2020-му.
І знову ж, сільськогосподарські підприємства збільшили вал – на 11,2%, а у господарствах населення молока вироблено на 15% менше ніж у 2020 році. А ось середній надій від однієї корови в 2021 році зріс на понад 15% і складав 8 820 кг молока.
М’яса худоби та птиці на забій у живому вигляді протягом 2021-го на Херсонщині реалізовано 52 тисячі тонн, що на 7,5 тисячі тонн менше попереднього року. Падіння цього показника відбулося як у сільгосппідприємствах, так і у господарствах населення.
У Департаменті зауважують, що останніми роками в області спостерігається стійка негативна тенденція до зниження поголів’я тварин та виробництва продукції тваринництва. Ситуацію пояснюють зростанням цін і тарифів, зниженням купівельної спроможності громадян, що призводить до здорожчання утримання худоби та збитковості господарської діяльності в галузі.
Також серед чинників спаду в тваринництві називають низький рівень зовнішніх інвестицій, зниження модернізації матеріально-технічної бази, нестабільну державну політику надання фінансової підтримки тваринникам.
Джерело