У Херсонській ОВА не підтверджують інформацію про евакуацію окупантів із Нової Збур’ївки

1 неделя назад 0

У Херсонській обласній військовій адміністрації заперечили інформацію про те, що окупаційна влада села Нова Збур’ївка збирається евакуюватися з населеного пункту. Раніше повідомлення про це з’явилося у телеграм-каналі «Жовта стрічка», які називають себе партизанським рухом.

Речник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков каже, що чутки про евакуацію, в тому числі і місцевого населення, розповсюджували самі окупанти. Однак насправді ніякого виїзду не відбулося. Про це він заявив в етері Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок»).

«Люди, які проживають, кажуть, що спочатку була ця інформація, що треба виїжджати всім. Зараз вже окупанти поперевдягалися в цивільне і не розповідають про це. Щодо самої такої місцевої ланки окупантів, які начебто займаються… сільрада, там, двоє чоловіків працюють із колаборантів і кажуть: приїжджають один раз на день, відкривають сільраду, закривають. Поки що вони там. Десь поблизу, але вони не постійно в самому селі. Якщо вони там наступні дні не будуть приїжджати, то можна вважати, що вони евакуювалися, мабуть» – каже Толоконніков.

За його словами, такі чутки представники окупаційних адміністрацій розповсюджували не лише у Новій Збур’ївці, але й інших населених пунктах вздовж річки Дніпро, тобто вздовж лінії фронту. Толоконніков припускає, що це робиться для того, щоби зайняти спустілі домівки місцевих і заселити туди російських військових.

«Вони, можливо, в надії, що люди самі після цих чуток зберуться і поїдуть, і вони заселяться в їхні домівки. Мабуть, це основна ідея була запуску цієї їхньої інформації. Дуже багато по окупованій території зараз випадків. Вони зараз переоформлюють будинки і помешкання, квартири на такий тимчасовий реєстр житла. Тобто, якщо людини немає, вони вилучають його просто без погодження з людиною і перереєстровують, начебто як націоналізують. І потім віддають або переселенцям з Росії, або окупантам, щоб було де їм жити. Звичайно, після деокупації лівобережжя це все не буде діяти. І люди нехай не переживають за те, що їхні помешкання віддадуть комусь і воно так йому належить. Звичайно, за українським законодавством це все незаконно і воно повернеться до людей, але наразі є такі випадки» , – каже Толоконніков.