У Херсонському державному університеті відбулася вчена рада

6 месяцев назад 0

У Херсонському державному університеті відбулося засідання вченої ради. Захід пройшов під головуванням Володимира Олексенка за участі ректора Олександра Співаковського, першого проректора Сергія Омельчука, проректорів, деканів факультетів, керівників структурних підрозділів та інших членів колегіального органу, – повідомляє пресцентр ХДУ.

У вступному слові ректор ХДУ Олександр Співаковський зазначив:

“Дуже багато кропіткої роботи, якою зараз займається наша команда. Я вдячний кожному – першому проректору, проректорам, деканам, завідувачам кафедр, керівникам відділів та служб, викладачам, співробітникам! Багато хто з вас працює по 18 годин без вихідних, в складних умовах, отримуючи невеликі зарплати, але маючи високий рівень внутрішньої мотивації. Окремі слова поваги та підтримки тим представникам колективу, які в Херсоні. Кожного разу, коли приїжджаю в рідний університет, бачу наших героїчних колег, які під обстрілами намагаються зберегти нашу інфраструктуру, думають про розвиток, працюють, викладають, пишуть дисертації. Дуже багато роботи, але точно знаю, що ми будемо робити все, щоб достойно відзначити 106-ту річницю Херсонського державного університету та з упевненістю дивитись у майбутнє. 
Попри зовнішні та внутрішні виклики, попри зміни в освітньому середовищі, на які ми всі очікуємо. Нас об’єднує спільна мета – бути серед кращих університетів країни. Саме тому займаємось переформатуванням роботи коледжів, створюємо дієву систему моніторингу освітнього процесу, готуємо абсолютно нову концепцію профорієнтаційної роботи, беремо участь у 10 потужних міжнародних проєктах… Певні результати сьогодні закріплюємо у вигляді рішень вченої ради. Вдячний голові вченої ради Володимиру Олексенко та всім за якісну підготовку проєктів рішень”.
Перше питанням порядку денного – про покладання обов’язків директора Бериславського фахового педагогічного коледжу імені В.Ф. Беньковського. Заслухавши та обговоривши інформацію ректора Олександра Співаковського члени вченої ради прийняли рішення покласти виконання обов’язків директора Бериславського фахового педагогічного коледжу імені В.Ф. Беньковського на викладача кафедри педагогіки та психології дошкільної та початкової освіти, відповідального секретаря приймальної комісії Юрія Юрчука. Проректору з фінансово-господарської та науково-педагогічної роботи Максиму Віннику доручено провести аудит діяльності Бериславського фахового педколеджу за період воєнного стану.

Друге питання ректора – про затвердження додаткових видів навантаження у зв’язку з виконанням Стратегії розвитку ХДУ до 2027 року. Враховуючи поточний стан реформування вищої освіти (перехід на дистанційну форму здобуття освіти замість заочної та вечірньої, запровадження нової моделі побудови індивідуальних освітніх траєкторій), зважаючи на прискорену цифровізацію бізнес-процесів в університеті, визначені Стратегією розвитку університету на 2023-2027 роки пріоритетні завдання, роботу в умовах переміщення члени вченої ради одноголосно проголосували за наступне рішення: ректору університету  запровадити  управлінські рішення для урахування додаткових видів навантаження для науково-педагогічних працівників з метою підтримки високого рівня якості освіти.

Серед питань Олександра Співаковського – про рекомендації щодо складу Наглядової ради ХДУ. Зі складом члени вченої ради мали змогу ознайомитися заздалегідь. Присутні підтримали рекомендувати запропонований склад Наглядової ради ХДУ.

Також Олександр Співаковський проінформував членів вченої ради про результати відрядження до Поморського університету (Польща).

“Вже розпочата робота по опрацюванню програм подвійного дипломування з Тбіліським університетом (Грузія), готуємось до участі у потужній міжнародній медичній олімпіаді, яка проходитиме на базі Самаркандського медичного університету (Узбекистан), відпрацьовуємо нові напрями співпраці з Поморським університетом (Польща) щодо програм подвійних дипломів для здобувачів медичного факультету, розширюємо можливості для педагогічного факультету”, – зазначив Олександр Співаковський.
Блок питань першого проректора Сергія Омельчука включав питання щодо присвоєння звання «Почесний професор Херсонського державного університету», «Почесний працівник Херсонського державного університету»; рекомендацію кандидатур для представлення до нагородження почесними відзнаками «Золота медаль Херсонського державного університету», «Срібна медаль Херсонського державного університету» та з нагоди 106-ї річниці ХДУ.

Члени вченої ради підтримали запропоновані для нагородження кандидатури.

Також перший проректор доповів з наступних питань:

  • Про призначення наукових керівників здобувачам третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти 1-го року підготовки.
  • Про відрахування здобувачки третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти.
  • Про внесення змін до складу групи сприяння академічній доброчесності Херсонського державного університету.
  • Про затвердження складу факультетських комісій з питань академічної доброчесності.
  • Про внесення змін до складу редакційної колегії.
  • Про надання науковим виданням грифу затвердження вченої ради ХДУ.

Надалі заслухавши доповідь проректорки Дар’ї Мальчикової члени вченої ради затвердили тематику кваліфікаційних робіт (проєктів) здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти денної і заочної форми навчання у 2023/2024 навчальному році та надали дозвіл здобувачці на виконання та захисту кваліфікаційної роботи другого (магістерського) рівня вищої освіти іноземною мовою.

Крім того, присутні одноголосно затвердили довгострокову сертифікатну програму «Фізкультурно-спортивна реабілітація та рекреація» (керівник кандидат педагогічних наук, доцент Іван Глухов; змінили гарантів освітньо-професійних програм.

Серед питань проректорки – затвердження Положення про організацію та проведення практичної підготовки здобувачів вищої освіти у ХДУ та надання рекомендаційного грифу вченої ради ХДУ навчальним та навчально-методичним виданням. Члени вченої ради підтримали проєкт рішень.

Про реалізацію програм міжнародної академічної мобільності здобувачами вищої освіти ХДУ (навчання здобувачів вищої освіти ХДУ протягом II семестру 2023/2024 н.р. в Альпійсько-Адріатичному університеті м. Клагенфурт (Республіка Австрія)) доповіла проректорка з міжнародної, соціально-гуманітарної й науково-педагогічної роботи Алла Цапів.

Заслухавши інформацію проректорки члени вченої ради направили на навчання до Альпійсько-Адріатичного університету м. Клагенфурт (Республіка Австрія) протягом II семестру 2023/2024 н.р. з 01.03.2024 по 30.06.2024 за програмою Erasmus+ чотирьох здобувачів університету денної форми навчання

Також направили на навчання до Альпійсько-Адріатичного університету м. Клагенфурт (Республіка Австрія) протягом II семестру 2023/2024 н.р. з 01.03.2024 по 30.06.2024 за програмою Joint Study двох здобувачів університету денної форми навчання.
Також у ході вченої ради заслухали наступні звіти про міжнародні стажування:

  • Про результати участі в Зимовій школі з оздоровчого туризму з 07.10.2023 по 13.10.2023 року в Технологічному інституті Деггендорфа 5 (Німеччина) в рамках проєкту “HAW.International Modul B 2022-2025, Projekt 57602998 HealthTour Project” (Університети прикладних наук. Міжнародний модуль B 2022-2025, Проєкт 57602998 Оздоровчий тур). Доповідачка завідувачка кафедри фізичної терапії та ерготерапії медичного факультету Оксана Лаврикова.
  • Про результати участі в Міжнародній літній школі «Administrative Services of the University» («Адміністративні сервіси університету») з 15.10.2023 по 21.10.2023 року в університеті ім. Адама Міцкевича в м. Познань (Республіка Польща). Доповідачка проректор з фінансово-господарської та науково-педагогічної роботи Максим Вінник
  • Про результати участі в Міжнародній літній школі «Physical Culture and Sport in the higher education system» («Фізична культура і спорт у системі вищої освіти») з 24.09.2023 по 30.09.2023 року в університеті ім. Адама Міцкевича в м. Познань (Республіка Польща). Доповідачка доцент кафедри теорії та методики фізичного виховання факультету фізичного виховання та спорту Олесь Пришва.
  • Про результати участі в Міжнародній літній школі «Cultural and Scientific Promotion of the University» («Культурна та наукова популяризація університету) з 08.10.2023 по 14.10.2023 року в університеті ім. Адама Міцкевича в м. Познань (Республіка Польща). Доповідачка помічниця ректора Ольга Шміло.

Останнім питанням заслухали інформацію відповідального секретаря приймальної комісії Юрія Юрчука щодо перерозподілу місць ліцензованого обсягу.