У Криму планують мілітаризувати кожну десяту дитину до кінця року

6 месяцев назад 0

Російські окупанти проводять мілітаризацію дітей у Криму з 2014 року, але з початком повномасштабної війни такий метод впливу набув масового характеру. Учні від 5 до 9 класів проходять на позакласних заняттях загальну військову підготовку зі зброєю у руках, а для учнів 1-5 класів окупанти створили окрему "військово-патріотичну організацію" "Орленок".Як повідомив Суспільному Крим заступник постійної представниці президента в АРК Денис Чистіков, школярів із 5 по 9 класи вже вчать використовувати зброю, а для учнів 10 та 11 класів проводиться більш детальна підготовка до строкової служби. Водночас для дітей 1-5 класів окупанти створили окрему так звану військово-патріотичну організацію “Орленок”.

"Під час цих занять розказують різні сюжети, в яких виправдовується повномасштабна війна проти України, розповідається про ворогів Росії, про НАТО про Україну і так далі, іноді приводять учасників повномасштабного вторгнення" , — розповів аналітик громадської організації КримSOS Євген Ярошенко.

Чистіков зазначив, наказ про мілітаризацію дітей та молоді прийшов з Москви і був чітко розписаний у спеціальних методичках. За його словами, у методичках йшлося, що перша і основна мета — підготувати дітей до того, що вони мають пожертвувати себе заради батьківщини, тобто заради політичної умовної еліти.

Крім того, голова центру громадянської просвіти "Альменда" Марія Суляліна розповіла, що росіяни поширюють так зване військово-патріотичне виховання і на новоокупованих територіях.

"Тестом цієї системи був Крим, безумовно, і Севастополь, але зараз ця система шириться на частини окупованої частини Херсонської, Запорізької області. Ми бачимо на цих територіях відкриття і "Юнармії", і діяльність "Руху перших". Також відкриття й інших молодіжних рухів, як, наприклад, рух "Молодой" , — сказала вона.

У центрі громадянської просвіти "Альменда" додали, що на мілітаризацію дітей РФ цьогоріч виділила майже 40 мільярдів рублів. Здебільшого, гроші спрямовані на фінансування організацій типу “Юнармія”.

"Наразі нам вдалось ідентифікувати, що в Криму діє близько 84 загони "Юнармії", ці загони налічують більше 30 тисяч дітей — це лише на території окупованого Криму. Це не включаючи частини Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької областей. Крім того, в Криму заявляли, що мета на цей рік — залучити кожну 10-ту дитину до "юнармійського руху" , — зауважила Суляліна.

Своєю чергою, Чистіков наголосив, що у представництві президента України в АРК вже створили робочу групу для когнітивної деокупації півострова. Експерти вже зараз міркують, як будуть повертати кримських дітей до нормальної свідомості після російської мілітаризації.