У Кропивницькому судять зрадника з Нової Каховки Максима Карого

3 месяца назад 0

У Кропивницькому за обвинуваченням у державній зраді, а саме у службі в поліції окупаційної російської влади, заочно судять жителя Херсонської області. Це відомий у Новій Каховці любитель “русского міра”, колаборант Максим Карий. Про це повідомляє .

Хто такий Карий? Максим Карий давно відомий новокаховчанам по його деструктивній діяльності разом з  Русланом Агаєвим та  Ігорем Білоусом . До війни вони були бойовиками одразу в двох організованих злочинних угрупованнях: у ексголови Херсонської облради  Владислава Мангера та колишнього нардепа  Іллі Киви . За даними правоохоронців, колаборанти також пов'язані із убивством активістки  Катерини Гандзюк на замовлення ексголови ОДА Мангера.
Мер Нової Каховка Володимир Коваленко із майбутніми колаборантами на навчаннях тероборони до війни. Зліва направо: Ігор Білоус, В. Коваленко, Максим Карий, Руслан Агаєв
Після окупації Нової Каховки уся “трійця” пішла служити окупантам. Зокрема, Максим Карий, став керівником "служби безпеки" гауляйтера  Володимира Леонтьєва .

Також колаборанти передавали росіянам списки людей, які пов'язані з АТО, патріотичними гуртками або просто тих, хто їм не до вподоби.

“Щодо Карого, то багато хто на нього має "зуб", – ділиться з Novakahovka.city новокаховчанин. –  У передмісті я спілкувався з людьми, які готові учинити над ним самосуд – ця людина здавала окупантам усіх своїх знайомих. Чимало загублених душ на його совісті".

Також за словами місцевих, зокрема, під патронатом ФСБ, бойовики колаборантів протягом окупації ловили та били особистих недругів і людей із патріотичними татуюваннями.

Що розповіли свідки? Під час судового засідання допитали свідків – переселенців з Херсонщини. Вони розповіли, як саме обвинувачений співпрацював з окупаційною владою.

Нині обвинувачений перебуває у розшуку, сказав прокурор  Володимир Лещенко .Прокурор Володимир Лещенко
"Обвинувачується у тому, що добровільно обіймав посаду у правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території. Разом з представниками країни-агресора вишукував учасників антитерористичної операції, людей, які можуть чинити їм опір".

Інтереси обвинуваченого представляє адвокат системи безоплатної правової допомоги.

У матеріалах слідства є фотографії з обвинувачуваним під час окупації Нової Каховки. Свідки у справі — переселенці з Херсонської області. Імена їх не називаємо з міркувань безпеки.

На питання прокура у чому саме полягала співпраця обвинуваченого з представниками Росії один зі свідків розповів, після окупації на виїздах з міста чергувала російська армія, там свідок бачив і обвинуваченого. Виступає свідок
"На блокпості, що на ГЕС, був. У мене в телефоні побачили відео, на якому був приліт на міськвиконком. Вони це як побачили, палкою по ногах побили. Наділи на мене наручники. Телефон, паспорт викинули у воду".

Обвинувачений допомагав російським військовим переслідувати цивільних, розповіла друга учасниця допиту. Свідчить жінка, яку забирали "на підвал"
"Як почалася війна, він почав шукати родини атовців. Коли чоловіка не було вдома, зайшло 15 чоловіків до мене, обшукали квартиру. Потім забрали мене в підвал. Там була жінка з дитиною. Жінку придавили, а дитину зґвалтували. Там багато кого били й він багатьох людей бив".

Адвокат сказав, що озвучить свою позицію після допиту всіх свідків.

Зі слів прокурора, обвинуваченому загрожує покарання від 12 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією.