У прямому ефірі «Суспільне. Київ» ректор ХДУ Олександр Співаковський розповів про тенденції цьогорічної вступної кампанії.

9 месяцев назад 0

Під час бесіди Олександр Співаковський зупинився на тому, що держава дуже багато зробила та робить для підтримки переміщених університетів та абітурієнтів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), а також для студентів, які навчаються. Це і компенсація вартості навчання за ІІ семестр 2022 року для тих, хто опинився у складних життєвих ситуаціях, й переведення на бюджетні місця (загалом маємо понад 500 таких студентів), й запровадження квоти-2 при вступі.  «Але є й певні моменти, помилки, які були допущені дуже давно, і які потребують виправлення. Йдеться про те, що Донецька, Луганська області та АРК Крим були свого часу виключені зі статистичної освітньої бази. Минулого року така ж біда спіткала й Херсонщину. Вважаю це неправильним, не можна виключати області з інформаційного контексту. Неправильно це: абітурієнт з Херсонщини бажає вступити до свого університету, а Херсонської області нема. Чи буде він шукати наш університет, чи інший в переліку областей? Навряд, якщо додатково не звернеться за консультацією до приймальної комісії.
Розуміючи, що команда МОН зараз нова, молода, активна, цілеспрямована, є всі підстави вірити, що навіть ті помилки, що допускалися – дуже швидко будуть виправлені. Для нас дуже важливо, аби Херсонщина звучала у всіх контекстах».

За словами Олександра Співаковського, головна задача на сьогодні – продовжити співпрацювати та набирати молодь, надавати якісну вищу освіту і готуватися до повернення на Херсонщину.

«Бачимо певні тенденції вступної кампанії. Як і раніше, популярні кон’юнктурні спеціальності (право, фінанси, менеджмент, готельно-ресторанна справа) на противагу спеціальностям особливої підтримки.
Високим залишається попит на філологічні спеціальності та спеціальності у галузі комп’ютерних наук.
Є ще таке спостереження: освіта в ХДУ користується попитом. Через відірваність від території у цьому році маємо втричі більше заяв не з рідної області.
Важливий контекст: зараз близько 200 студентів навчаються у нас, перебуваючи на тимчасово окупованому лівому березі Дніпра. Просто уявіть собі цих героїв! У цьому році понад 100 дітей з ТОТ виявили бажання навчатися у нас, а не у фейковому «хгу».
Наші збройні сили все роблять для того, щоб отримати перемогу на полі бою, зробити контрнаступ, але не менш важливими є інформаційний та освітній спротив. І він існує. Тому дуже важлива роль релокованих університетів, які обов’язково повернуться на свої території і будуть забезпечувати відновлення області не тільки фізично, а й психологічно, в освітній, медичній, культурній, психологічній та інших сферах. Ми вже зараз готуємо таких фахівців, формуємо людський капітал»
, – наголосив Олександр Співаковський.
Варто зазначити, що за повідомленням Приймальної комісії Херсонського державного університету, станом на 31 липня – останній день прийому заяв від випускників шкіл та коледжів для здобуття ступеня бакалавра/магістра медичного спрямування – маємо 1124 заяви на вступ, з яких всі допущені до конкурсу.

Пресцентр ХДУ