ЄСПЛ взяв до розгляду справу викраденого в Генічеську офіцера запасу ВМС України Кисельова

8 месяцев назад 0

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) взяв до розгляду звернення про викрадення росіянами колишнього командира українського розвідувального корабля «Славутич» Олексія Кисельова, повідомляє правозахисна організація «КримSOS».

«Справа Олексія Кисельова – перша з усіх відомих справ, що демонструють переслідування владою РФ жителів Криму, які виїхали з окупованої території після 2014 року та самоорганізувалися для активного спротиву окупантам. Справа Кисельова містить усі елементи насильницького зникнення»,  – пояснює адвокат Сергій Заєць.

Скаргу до Європейського суду з прав людини «КримSOS» подала 28 листопада 2022 року. «Зараз зафіксовані такі порушення: тортури, незаконне позбавлення свободи, незаконний обшук і викрадення майна (автомобіля). Ймовірно, надалі можна буде говорити також і про порушення права на справедливий судовий розгляд», – додає адвокат.

30 липня 2022 року стало відомо, що в окупованому Генічеську 22 липня російські силовики затримали екскомандир розвідувального корабля Військово-морських сил України «Славутич» Олексія Кисельова. Після цього, за словами військового, російські силовики катували його, потім вивезли до Криму та помістили в СІЗО.

Кисельова звинуватили в участі в «батальйоні імені Номана Челебіджихана» – частина 2 статті 208 Кримінального кодексу Росії. Верховний суд Росії раніше визнав це формування терористичною організацією. Засновник «батальйону імені Номана Челебіджихана» Ленур Іслямов заперечує, що Олексій Кисельов причетний до нього.