Українцям нарахували нову платіжку за газ: скільки доведеться платити за труби в будинку

3 месяца назад 0

В Україні з січня ввели платіжку за доставку газу. Її розмір становитиме близько 300 грн на три роки з квартири. При тому сума буде для всіх різною. 

Як пише видання плата за обслуговування не включає великої частини робіт, наприклад, повірки за лічильники чи ліквідації якихось пошкоджень систем або наслідків аварійних ситуацій – за все це мешканцям багатоквартирних будинків потрібно платити окремо. 

Технічне обслуговування систем газопостачання включає перевірку наявності вільного доступу до газопроводів та газового обладнання, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів у місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору. Крім того, йдеться про технічне обслуговування запірних пристроїв, установлених на газопроводах та газовому обладнанні; технічне обслуговування газовикористовуючого обладнання, що призначене для опалення місць загального користування; перевірку на герметичність з’єднань газопроводів та газового обладнання, розміщених за межами приміщень споживачів; усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

Сума, насамперед, залежить від стану мереж та самого об'єкту: великий він чи малий, новий чи старий, багатоквартирний будинок чи гуртожиток, додав енергетичний експерт Юрій Корольчук. "На сьогодні відштовхуються від того, що квартира має платити близько 300 грн – це сума за три роки, — зазначив експерт. – Те, що споживач платитиме раз на три роки, малоймовірно, бо це було б складно упорядкувати юридично. Бо споживач не зобов'язаний тримати в голові цю інформацію та раз на три роки "ловити" повідомлення про необхідність сплати. Тому, скоріш за все, споживачі сплачуватимуть або близько 100 грн на рік, або 8-10 грн щомісяця".