Українцям пришвидшили вихід на пенсію

7 месяцев назад 0

Деякі українці можуть вийти на пенсію ще до досягнення ними 60-річного віку. Пенсія достроково доступна громадянам за певних обставин.

Відповідний Закон України №2040-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства” набув чинності під час війни, у квітні 2022 року.

Отже, вийти на пенсію до досягнення офіційного пенсійного віку можуть громадяни, з якими роботодавець розірвав трудовий договір, і якщо це буле ініціатива роботодавця, а не працівника. Причиною розірвання договору мають бути зміни в організації виробництва та праці. Наприклад, це може бути ліквідація, реорганізація або банкрутство підприємства. Причиною також може бути перепрофілювання підприємства.

Тоді працівника можуть звільнити за умови, що з його спеціальністю і кваліфікацією не знайшлося роботи на перепрофільованому підприємстві. Ще одна причина – це скорочення штату працівників.

Крім того, навіть за цих умов отримати пенсію достроково можна лише за певного віку.

Якщо узагальнити всі умови дострокового виходу на пенсію, то вони будуть такі:

  • працівника звільнено з роботи з ініціативи роботодавця у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників;
  • на день звільнення працівнику залишилося не більше півтора року до досягнення пенсійного віку;
  • звільнений працівник зареєструвався в державній службі зайнятості і йому не змогли там запропонувати відповідної роботи;
  • працівник має повний страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію (чоловік – 35 років, жінка – 30 років).

Крім того, є ще одна умова, за якої можна отримати пенсію достроково. Це можливо в тому випадку, якщо стан здоров'я працівника погіршився і не дозволяє йому виконувати покладених на нього трудових обов'язків. Але таке звільнення має бути з ініціативи роботодавця та за наявності медичного висновку.