Українцям розповіли про блокування рахунків ухилянтів

7 месяцев назад 0

Блокування рахунків ухилянтів цілком можливе, проте для цього мають бути законні причини. Найближчим часом таких причин може побільшати.

Адвокат Андрій Межирицький розповів, у яких випадках така процедура може бути законною.

Останнім часом у суспільстві поширилася чутка про блокування банківських рахунків ухилянтів. Нібито це стосується і звичайних карток для виплат, і рахунків підприємців, які ухиляються від мобілізації.

На сьогодні в Україні немає закону, який би дозволяв блокування банківських рахунків ухилянтів, каже юрист. Однак за певних умов така процедура буде законною. Зокрема, це станеться в тому випадку, якщо ухилянту присуджено адміністративний штраф, однак він його не заплатив.

Це стосується тих військовозобов'язаних громадян, які отримали паперову повістку, проте не з'явилися за нею у ТЦК. У цьому випадку їм призначається адміністративний штраф, який потрібно сплатити. Якщо штраф не буде сплачено вчасно, тоді підключиться виконавча служба та рахунок заблокують.
Те саме буде можливим і тоді, коли повістки почнуть розсилати в електронному вигляді. Наразі готуються зміни у правові акти, які узаконять розсилку повісток через електронні сервіси. У цьому випадку також через неявку за електронною повісткою ухилянт може отримати штраф. І у разі несплати цього штрафу його банківський рахунок заблокують.

"Тобто, так само як сьогодні людина отримала повістку у паперовому вигляді, розписалася і не з'явилася. Відповідальність — у вигляді штрафу. Відомості передаються до виконавчої служби. Далі, у разі його несплати, для порушника наступають наслідки", — пояснив адвокат.
При цьому неважко припустити, що після того, як електронні повістки будуть узаконені, кількість штрафників різко зросте.
На сьогодні в Україні діють такі штрафи з приводу неявки за повісткою у ТЦК та порушення обліку військовозобов'язаних:

  • від 1,7 до 3,4 тис. грн – для військовозобов'язаних;
  • від 3,4 до 5,1 тис. грн. – для чиновників;
  • до 3,5 тис. грн – для військовозобов'язаних громадян, які не повідомили у ТЦК про зміну місця проживання.

При цьому в зазначених межах розмір штрафу встановлюють у ТЦК на власний розсуд.