Українські інженери створили унікальну рацію, яку не можуть заглушити російські засоби РЕБ

7 месяцев назад 0

Українськими розробниками створено унікальну рацію, стійку проти російських засобів радіоелектронної боротьби. Її не можуть заглушити ворожі спецзасоби і, до того ж, вона здатна тримати заряд до 4 діб, що особливо важливо у бойовій обстановці.

Про створення унікальної рації повідомив віце-прем'єр-міністр з інновацій Михайло Федоров.
"Це унікальна технологія, яка працює під ворожим РЕБом. Росіяни не можуть заблокувати сигнали рації та розшифрувати його. Розробка тримає заряд до 4 днів", – повідомив Федоров.
За словами Федорова, радіостанція, що отримала назву Himera, – це розробка українських інженерів.

Українські розробники зуміли створити рацію, яка коштує дешевше, ніж цивільний аналог, проте за своїми властивостями перевершує дорогі військові прилади.

Вона виготовляється з тих самих компонентів, що й звичайні цивільні рації, але, за словами автора проекту Himera Михайла Рудомінського, розробники "витягують" із них максимум. Тому їхнє дітище практично нічим не поступається військовим аналогам.

Однак військові рації коштують нечуваних грошей, і зазвичай їх передають у пакетах військової допомоги. Тому українські військові зазвичай користуються на фронті цивільними раціями. Вони непогані, але не захищені від РЕБ. Отже, нова розробка українських інженерів є надзвичайно важливою для фронту.

ЗСУ одержують ці рації по 4 тисячі гривень, а одна цивільна рація коштує близько 37 тисяч. Однак її цінність не лише в дешевизні, хоч і це дуже важливо.

Цю рацію можна використовувати і для обміну оперативними даними з поля бою, і як GPS-маяк під час пошуку та евакуації українських військових. Причому керувати системою таких рацій можна за допомогою звичайної програми у смартфоні.