Усім українцям обіцяють виплатити допомогу від президента: з’явилось роз’яснення щодо цієї суми

4 месяца назад 0

Усім українцям обіцяють виплатити допомогу від президента. Розмір одноразової виплати – 16 тисяч гривень. На такі гроші може розраховувати кожний громадянин, який залишився в Україні після початку повномасштабної війни. Така новина активно поширюється в Мережі.

Насправді ніякої фінансової допомоги від президента не передбачено. Ця новина – черговий фейк, який поширюється шахраями.

"Кожному українцю, який не залишав територію країни з 24 лютого 2022-го, нададуть допомогу в 16 тисяч грн". Це – неправда" , – йдеться у повідомленні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.
Звістка про фінансову допомогу від президента, яку начебто може отримати кожний українець, швидко поширюється Мережею. Єдиною умовою для отримання такої допомоги називають перебування на території України. Мовляв, усім українцям, які не виїхали за межі Україні після 24 лютого 2022 року, належить така виплата.  

Для більшої переконливості шахраї змонтували відео з президентом Володимиром Зеленським, який начебто сам у кадрі повідомляє про можливість отримання допомоги від президента.

Однак уже при першому перегляді можна зауважити, що міміка президента не співпадає зі словами, які він вимовляє. Що стосується голосу Зеленського, то його, очевидно, було згенеровано за допомогою штучного інтелекту, кажуть фахівці.

У тексті ролика також повідомляється, що виплата допомоги від президента у розмірі 16 тисяч гривень начебто передбачена законом №4772. Насправді цей законопроект був підписаний ще в березні 2017 року президентом Порошенком, і стосується він зовсім не виплати допомоги від президента, а територіальних громад.

Наприкінці президентського "відеозвернення" дається  посилання начебто на офіційний сайт, де українці можуть залишити свою заяву на допомогу. Насправді ж це звичайний Telegram-канал, що в такий спосіб вирішив набрати собі підписників.