За матеріалами СБУ 10 років тюрми отримав депутат Генічеської районної ради від ОПЗЖ

2 месяца назад 0

За матеріалами Служби безпеки України 10 років позбавлення волі за колабораційну діяльність отримав депутат Генічеської районної ради від ОПЗЖ — Юрій Бочко.

Про це повідомила пресслужба СБУ Херсонської області.

Слідчі СБУ встановили, що у липні 2022 року, перебуваючи у захопленому  росіянами селищі Новотроїцьке Генічеського району, депутат отримав від окупантів пропозицію про співпрацю.

Аби «задовольнити» свої кар’єрні амбіції, проросійськи налаштований Бочко погодився на пропозицію і отримав окупаційну посаду так званого «голови Новотроїцької військово-цивільної адміністрації Херсонської області».

«При владі» зловмисник активно впроваджував окупаційну політику в різні сфери життя місцевого населення. Схиляв односельців переходити на бік окупаційної влади та співпрацювати.  

Підпорядкованим йому робітникам заробітну плату виплачував в російських рублях. Виказував прихильне ставлення окупантів до місцевого населення, роздаючи «гуманітарну допомогу» від представників держави-агресора.

На зібранні з місцевими освітянами наголошував на сприянні з їх боку у створенні умов для діяльності «апарату військово-цивільної адміністрації», функціонуванню та встановленню окупаційного режиму. Зауважував на необхідності переходу на навчання за російськими стандартами.

Колаборант брав участь у масових заходах та привітаннях з нагоди свят рф, з подальшим висвітленням подій у пропагандистських засобах масової інформації.

На підставі зібраних доказів депутата Юрія Бочка визнано винним за ч.5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність)  Кримінального кодексу України та засуджено до 10 років позбавлення волі.

Зараз обвинувачений перебуває на тимчасово окупованій території Херсонщини. СБУ вживає заходів для притягнення його до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.