Загальна мобілізація: у ЗСУ повідомили, хто займається розшуком ухилянтів

5 месяцев назад 0

В Україні триває військовий стан та мобілізація – їх продовжили до 14 лютого 2024 року. Деякі військовозобов'язані ухиляються від призову до ЗСУ. Стало відомо, хто займається розшуком таких осіб.

Співробітники військкоматів не завжди можуть розшукати військовозобов'язаних чоловіків за зареєстрованим або вказаним місцем проживання. Іноді громадяни взагалі не стають на облік після 27 років. Є й переселенці, які виїхали з одного регіону до іншого і при цьому не стали на облік до ТЦК, як того вимагає закон.

Начальник служби зв'язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Володимир Фітьо повідомив, що ухилистами займаються представники правоохоронних органів. Ігнорування повісток тягне за собою адміністративну відповідальність.

"Дані про таких громадян передаються до поліції, яка може здійснювати певні пошукові заходи разом із представниками ТЦК та органів місцевого самоврядування" , — зазначив експерт.
Поліцейські на вимогу територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у 10-денний термін подають дані про призовників, наявності у них або відсутності судимості, а також притягнення до кримінальної відповідальності.

В Україні можливе покарання за ухилення від обліку, порушення правил обліку та ухилення від мобілізації, причому не лише адміністративне, а й кримінальне.

Фітьо нагадав, що чоловіки мають можливість обрати професію у ЗСУ, яку хочуть займати. І вона можуть підписати контракт.

Експерт наголосив, що багато проблем вдасться вирішити після впорядкування електронного обліку. Потрібно синхронізувати бази даних, і тоді питання з повістками буде знято.