Зарплата – з дозволу ТЦК та суду: в Україні планують блокувати рахунки ухилянтам від мобілізації

3 месяца назад 0

Кабмін направив до Верховної Ради оновлений законопроект щодо мобілізації. У документі, незважаючи на негативну реакцію суспільства, залишили можливість блокування банківських рахунків ухилянтів. Цим чоловікам може знадобитися дозвіл ТЦК та суду на отримання зарплати.

В Україні вирішили посилити мобілізацію та обмежити у правах військовозобов'язаних громадян, які не поспішають вставати на захист батьківщини під час війни з РФ. До них планують застосувати економічні санкції.

Вказано, що на банківські рахунки та на електронні гроші, що зберігаються в електронних гаманцях, а також інші цінності можуть накласти арешт. Строк – до виконання вимог військкомату щодо обов'язків, передбачених законом.

Іншими словами, якщо депутати узгодять цю норму, начальники ТЦК зможуть масово звертатися до судів з вимогою блокувати рахунки ухилянтів. На оскарження судового рішення передбачено лише 15 днів.

Оцінка законопроекту юристамиПравозахисники припускають, що вимога про обмеження у праві користуватися своїми грошима буде знята, тому що вона позбавляє людину коштів на існування.

"Це буде чітке зловживання. Намір блокування рахунків – це зазіхання на твою приватну власність. Якщо ця норма залишиться, то вона позбавляє людину коштів для існування" , — зазначив адвокат Роман Сімутін.
При цьому потрібно буде довести суду, що чоловік не з'явився до ТЦК. Юрист також припустив, що українці, дізнавшись про можливість втратити свої кошти, масово зніматимуть їх з депозитів, що призведе до складнощів у роботі банківської системи.

Депутати ВРУ зазначають, що вивчення оновленого скандального законопроекту про зміну мобілізації продовжується. Не виключено, що вимогу блокувати рахунки ухилянтів можуть усунути.