Збільшення грошової застави: скільки вноситимуть херсонські кандидати

4 года назад 0

1 вересня мінімальна заробітна плата підвищилася до 5000 гривень. У зв’язку з цим розмір грошової застави також збільшиться. Якою буде грошова застава для херсонських кандидатів у депутати та на посади голів, визначила ОПОРА.
25 серпня 2020 року Верховна Рада підтримала проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік», яким передбачено збільшення мінімальної зарплати. З 1 вересня мінімальна заробітна плата становить 5000 гривень.
Разом із цим збільшується розмір грошової застави, який залежить від розміру мінімальної зарплати. Громадянська мережа ОПОРА підрахувала ймовірний розмір застави для кандидатів на різні посади.
Отже, згідно з частиною 2 статті 225 Виборчого кодексу України (далі – Кодексу) кандидат у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) ради, який висувається шляхом самовисування у багатомандатному виборчому окрузі вносить одним платежем у безготівковій формі грошову заставу з розрахунку двадцять відсотків від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу. Це стосується також організацій партій, які висунули кандидатів у депутати сільської, селищної міської ради з кількістю виборців до 10 тисяч. Грошова застава для таких кандидатів становить 1000 грн.
У Херсонській області є 29 територіальних громад із кількістю виборців до 10 тисяч. Відповідно до частини 2 статті 225 Кодексу організація партії, яка висунула кандидата на посаду сільського, селищного або міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч), а також особа, висунута шляхом само висування на цю ж посаду, вносять грошову заставу в розмірі мінімальної заробітної плати у місячному розмірі. Отже, для цих кандидатів розмір застави – 5000 грн (до 1 вересня – 4723 грн).
Для реєстрації виборчого списку кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, для кандидатів на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше), розмір застави становить чотири мінімальних заробітних плати у місячному розмірі на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного виборчого округу для кожного виду виборів окремо.
Таким способом розраховуватиметься грошова застава для кандидатів у депутати 20 місцевих рад Херсонщини.