Збирають перший врожай кавунів: як живуть фермери на деокупованій Херсонщині

11 месяцев назад 0

Правобережжя Херсонщини продовжує потерпати від російських обстрілів. Окупанти накривають вогнем промислові склади та бази, попри це українські фермери намагаються відроджувати сільське господарство.
У передмісті Херсона фермери збирають перший урожай кавунів. Про це  розповів депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань, додавши, що масштаби виробництва не можна порівняти з довоєнними роками. Раніше стало відомо, що російські окупанти обстріляли центр Херсона, постраждали люди.
Як працює промисловість Про повноцінне відновлення підприємств у Херсоні говорити важко. Окупанти щодня обстрілюють промислові бази системами залпового вогню, не даючи можливості нічому працювати у місті. Єдиним, що починає відроджуватися на деокупованій частині Херсонщині, є сільське господарство.

Ми всі вже бачили перші кавуни, фермери ще з весни їх засіяли, а зараз збирають врожай. Є і традиційні помідори, тобто овочівництво помалу відроджується. Але масштаби сільського господарства ніяк не можна порівняти з тими, які були до війни, тому що система зрошення фактично зруйнована, – сказав депутат.

Сергій Хлань розповів, як працюють фермери на деокупованій Херсонщині: дивіться відео
Чи є проблеми розмінуванням Сільське господарство потроху відновлюється на тих площах, де були проведені розмінувальні роботи. Але через відсутність централізованого зрошення неможливо вирощувати овочі у таких кількостях, як раніше. Загалом все, що сьогодні роблять фермери вони роблять важкою працею.

Аграрії навіть самотужки долучаються до розмінування і придумують свої безпілотні трактори, які розміновують поля. Але ризик того, що міни знову прилетять і не розірвуться доволі великий.

Ситуація складніша з населеними пунктами й аграріями, які знаходяться ближче до узбережжя Дніпра, там обстріли не припиняються і кількість нерозірваних мін дуже висока. Міни продовжують прилітати на правий берег, залишаються нерозірваними, тому роботи з розмінування тривають повільними темпами,  – підкреслив Сергій Хлань.

На Херсонщині нищать окупантів

  • Керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк розповіла, що окупанти маневрують у гирлі Дніпра, намагаючись підвести боєприпаси й замінити особовий склад на постах. Проте ЗСУ їх відстежують та знищують.
  • 18 серпня українські воїни знищили російський човен при спробі висадки десанту на правобережжя. Росіян на човні біля берега вразили воїни 126 бригади ТрО.
  • Заступниця міністра оборони Ганна Маляр зазначила, що ЗСУ продовжують наступальну операцію на Півдні. Наші воїни знищують оборонний потенціал окупантів та їхню здатність чинити супротив.