Здійснила свою мрію під час війни. Історія жительки тимчасово окупованої Каховки, яка у Херсоні відкрила кав’ярню

4 месяца назад 0

Жителька Каховки Олена Шубинець завжди мріяла про власну справу. Її рідне місто наразі перебуває під тимчасовою окупацією. Попри повномасштабну війну, жінка відкрила у Херсоні свою кав'ярню та наважилась працювати у місті, яке щодня обстрілюють російські військові.

Кав’ярня — це перший досвід ведення власного бізнесу для  Олени Шубинець.  До початку повномасштабного вторгнення вона працювала на заводі з виробництва продуктів харчування та жила у Каховці.

"Ми мріяли про свій власний бізнес ще тоді, коли жили в Каховці до війни. Там якось не склалося, адже інша робота була. Війна почалася, ми виїхали, спочатку у Вінницю – там теж не склалося. Ось, повернулися ближче до Каховки, але вона в окупації. Сподіваємось, що скоро буде перемога, що звільнять наше рідне місто, ми вернемось, і, може, ще й там відкриємо щось своє", — говорить жінка. Олена Шубинець варить каву для херсонця, 6 січня 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
До відкриття готувались три місяці. За барною стійкою працює сама Олена, їй допомагає бізнес-партнер. Підприємиця каже, відкрились місяць тому, щоб відновлювати Херсонщину і допомогти коштами податковій.

Відвідувачам також пропонують долучитись до збору на потреби ЗСУ. У закладі стоїть скриня, зроблена другом-військовим, каже Олена Шубинець. Чоловік розраховується за каву з власницею кав'ярні Оленою Шубинець, 6 січня 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
"Він зробив скриньку, приніс нам. Кошти збирають, люди приходять, кидають у скриньку, коли вона буде майже повна, приїде їхнє керівництво, вони самі все заберуть, відкриють", — говорить вона.

Херсонцям подобається поява нових закладів у місті. Місцевий житель  Сергій розповів,  що проходив повз, змерз, особливо в зимовий період. Зайшов до кав'ярні, випив кави з молоком, і зігрівся.

Ще один житель обласного центру  Валерій у кав'ярні Олени побував вперше. Каже, що проходить повз неї щодня, радіє, що місто живе. Херсонка розмішує каву, яку приготувала Олена Шубінець, 6 січня 2024 року. Фото: Суспільне Херсон
Олена говорить, на досягнутому не зупинятиметься. Хоче започаткувати мережу кав’ярень не лише у Херсоні, а й сусідньому Миколаєві.

Загалом, за даними Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, з початку 2023 року на Херсонщині зареєстрували понад 2500 нових суб’єктів господарювання. Переважна більшість із них – 2399 отримали статус фізичної особи-підприємця, решта – 150 юридичні особи.