Зруйновані школи та дистанційна освіта. Як у Херсоні розпочався навчальний рік

8 месяцев назад 0

До повномасштабного вторгнення в школах Херсонської громади навчалися майже 35 тисяч дітей. Цьогоріч продовжать навчання 25 тисяч школярів, повідомила Суспільному перша заступниця начальниці міського управління освіти Світлана Омельчук. Півтори тисячі першачків учитимуться цьогоріч в херсонських школах. Навчання проходитиме дистанційно. Працюватимуть 52 школи.

Херсонська багатопрофільна гімназія №20 зруйнована через влучання російського снаряда. Заступниця директорки з господарської роботи  Ірина Данильчук розказала, що залишилося від навчального закладу.

"Зруйнована гімназійна бібліотека на першому поверсі, на другому — кабінет математики. Згоріли підручники, все згоріло. Тільки перед війною почали ремонт. Відремонтували частково, почали встановлювати меблі. Мало б бути дуже гарно" говорить заступниця директорки. Херсон. Зруйнована російськими обстрілами гімназія №20, 1 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Також зруйнована спортивна зала, в якій за два роки до повномасштабного вторгнення зробили ремонт і замінили обладнання. Попри руйнування гімназія продовжує освітній процес онлайн. В закладі навчається близько 1000 дітей.  Ніна Карпук , вчителька 2 класу, 1 вересня о 9.00 зустрілася зі своїми учнями на першому уроці онлайн.

"Всі діти із задоволенням вийшли на онлайн зустріч. Ми провели гарно перший урок. Вони правда сьогодні виходили з різних міст України, з різних країн, Німеччини, Ірландії, але вони зі мною і навчаються з нами дистанційно" розповіла вчителька. Херсон. Зруйнований клас в одній із шкіл міста, 1 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
За словами першої заступниці начальниці міського управління освіти  Світлани Омельчук , у Херсоні пошкоджені 110 закладів, 3 – повністю зруйновані. Цього навчального року, як і минулого, школи працюватимуть дистанційно. У перший клас до херсонських шкіл пішли півтори тисячі школярів. Всього на території громади нині проживає 4800 учнів. Ті, хто в місті отримають підручники, хто виїхав за межі області вчитимуться по електронних підручниках.

" Сьогодні, 1 вересня 2023 року, 25,5 тисяч херсонців долучилися до 2023/2024 навчального року. Нам дуже прикро, що вже другий рік, а перед цим ще був ковід, ми продовжуємо дистанційний формат навчання. Але в будь-якому разі, за сприятливих умов безпекової ситуації, військова адміністрація готова буде переглянути формат навчання ",  сказала Світлана Омельчук. Херсон. Клас у школі №28, підготовлений до навчального року, 18 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Заняття проходитимуть у форматі онлайн по всій області. Зараз безпекова ситуація не дозволяє відвідувати навчальні заклади, говорить керівник пресофісу Херсонської ОВА  Олександр Толоконніков .

"На Херсонщині через повномасштабне вторгнення зруйновані 274 заклади освіти та спорту. З першого вересня буде працювати 191 школа і в них навчатимуться 69 тисяч учнів" повідомив Толоконніков.

За його словами в місті та області готують шкільні укриття для навчання офлайн. У 43-х зараз ведуться ремонтні роботи, 30  вже відремонтували.