Звідки в ракетах рф беруться дефіцитні мікрочіпи

3 месяца назад 0

На уламках крилатих ракет Х-101, які Росія запустила по Україні 2 січня цього року, можна знайти компоненти західних брендів. Відносно вцілілі фрагменти цих стратегічних ракет можуть розповісти чимало.

Українські військові, які досліджують ці фрагменти, виявляють, приміром, іноземні мікрочипи подвійного призначення. Деякі можуть походити зі старих, довоєнних запасів РФ. Деякі, ймовірно, потрапили до цієї країни вже під час широкомасштабного вторгнення в обхід експортних обмежень.

Втім, хай і з труднощами, але масове виробництво стратегічних та інших типів ракет у Росії триває. За даними ГУР МО станом на січень 2024 року РФ може випускати 115-130 стратегічних ракет та 100-115 ракет оперативно-тактичного класу на місяць. Щонайменше 30% ракет вони зберігають у стратегічному резерві.

У Центрі досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу ЗСУ аналізували бортові комп’ютери російських ракет, які РФ випускала по Україні в 2022-2024 роках. Там відзначають технологічні зміни, що відбулися за цей час.

“Росія намагається замінити центральні процесори та ПЛІС-матриці, два найважливіших компоненти, що забезпечують високу швидкість обчислень. Вони замінюють їх або на свої технології, або пробують скопіювати іноземні зразки. Але вони не можуть досягти такої ж якості. Це їхня найбільша проблема”, — пояснює капітан Андрій Рудик, представник центру.