Хокейний клуб «Дніпро» з Херсона: як окупація змінила льодових «щук»

4 месяца назад 0

Хокейний клуб Дніпро у 2018 році. Фото: Українська хокейна ліга
Варто зауважити, гравці «Дніпра» з Росії активно отримували українське громадянство. Тут жодним чином не йдеться про любов до України, якою нібито проникнули росіяни. Причина тому абсолютно прагматична: таким чином російські хокеїсти отримали можливість грати на міжнародному рівні у складі національної збірної України, де рівень конкуренції значно нижчий, ніж у збірній Росії. Так, зокрема, у 2020 році «українцями» стали російські легіонери Олєг Пєтров та Сєргєй Афанасьєв.

Повномасштабне вторгнення Росії до України та подальша окупація Херсона Вже в перші дні березня 2022 року окупанти ухвалили рішення евакуювати російських, а з ними на додачу білоруських та казахстанських, хокеїстів з Херсона. В мережі з’явилося відео, як російські військові в автотранспорт людей з ключками.

Менеджери «Дніпра» заявили, що ХК не має жодного стосунку до так званої евакуації, керівництво клубу дізналося про цю ситуацію із соцмереж. За їх словами, усі відносини міх хокейним клубом та громадянами Російської Федерації та Республіки Білорусь припинили 24 лютого 2022 року.

Гравці та персонал, які є громадянами України й надалі перебували у Херсоні. Зрештою  представники клубу у квітні-травні за допомогою військових та волонтерів здійснили евакуацію гравців, а у серпні вивезли матеріальні цінності.

Відомою стала історія виїзду з окупації капітана команди  Євгена Ратушного .

Добиралися з Херсона до Одеси через поля й ліси 11 годин, зупиняючись на численних блок-постах. Думаю, нам ще пощастило, бо знайомі розповідали, що їх перевіряли значно ретельніше. В нас вийшло, що подивилися лише мій та водія паспорти, а речей не чіпали взагалі. І в телефони не заглядали. Хоча нас попереджували, щоб з месенджерів повилучати листування, приховати власні сторінки у соцмережах. У будь-якому разі, в дорозі, щоб не привертати уваги, телефонів ми майже не виймали. Радий, що все це вже позаду»,  — розповів тоді публічно Євген. Капітан ХК Дніпро Євген Ратушний. Фото: Суспільне.Івано_Франківськ.
Новітня історія Надалі команда  у Калуші на Прикарпатті, де проводила домашні матчі на льодовій арені імені Степана Бандери. Пережитий досвід окупації, зрада російських одноклубників однозначно сприяли змінам у хокейному клубі. Відтепер гравці та менеджмент команди комунікують із вболівальниками та медіа виключно українською мовою; вперше за роки існування клуб позиціює себе саме як українську команду, а не суто локальну, водночас не забуваючи про рідне місто.

Історія хокейного клубу «Дніпро» вкотре засвідчує, що спорт ніколи не був і не може бути поза політикою. А надто коли на твою рідну землю прийшов ворог з метою тотального винищення твого народу.