Центрвиборчком наголосив на нікчемності виборів президента рф

1 неделя назад 0

ЦВК наголошує на нікчемності “результатів виборів” президента рф

15-17 березня 2024 року рф провела так звані вибори президента на тимчасово окупованих територіях Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та в м. Севастополь.

☝🏻Нагадаємо, Комісія ще 23 лютого своєю постановою засудила протиправні рішення й дії органів влади росії та її окупаційних адміністрацій щодо організації підготовки і проведення на т.о. територіях України цих псевдовиборів: https://bit.ly/42UCmKj

Засудили та дали належну оцінку “виборам президента рф” на тимчасово окупованих територіях України і численні представники демократичної світової спільноти:

▫️Парламентська асамблея Ради Європи: https://pace.coe.int/en/files/33511/html
▫️Європейський Парламент: https://bit.ly/44Ca6x8

Попри це, 7 травня “обраний” президент рф склав присягу, а голова конституційного суду рф оголосив про його вступ на посаду.

Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine напередодні цієї “інавгурації” оприлюднило заяву, якою закликало іноземні держави, міжнародні організації та громадськість, зокрема, наслідувати приклад згаданих резолюцій ПАРЄ і Європарламенту та не визнавати результатів російських псевдовиборів і легітимності російського диктатора, надалі протистояти організованій ним руйнації системи верховенства права та загальновизнаних демократичних цінностей.

ЦВК, підтримуючи позицію МЗС, наголошує, що легітимними на території суверенної незалежної України можна вважати тільки ті вибори та їх результати, організація і проведення яких здійснювались відповідно до положень Конституції та законів України і лише утвореними та уповноваженими на це законами України органами їх адміністрування.

Відтак, Комісія під час засідання:
❗️наголосила на нікчемності “результатів виборів” президента рф, зокрема протиправно організованих та проведених на т.о. територіях України, а отже, і на нелегітимності “обраної” на таких “виборах” особи;
❗️закликала іноземні держави, їх органи адміністрування виборів, а також міжнародні організації не визнавати результатів зазначених так званих виборів президента рф та легітимності “обраного” на них президента росії;
❗️закликала застосувати санкції та інші заходи впливу стосовно посадових і службових осіб рф, які підтримали та/або брали участь в організації та проведенні псевдовиборів, а також припинити будь-яку співпрацю з державою-агресором та її органами;
❗️закликала громадян України повідомляти правоохоронні органи про посадових і службових осіб органів рф та інших осіб, які брали участь в організації та проведенні псевдовиборів.