Суд на захист прав журналістів – продовжується

5 лет назад 0

Громадський діяч, член Національної спілки журналістів України, журналіст “Херсонського віснику” Вірлич Євгенія Михайлівна подала до суду, вимагаючи скасування окремих пунктів рішення сесії Херсонської міської ради від 30.03.2018 р. № 1279. Згідно з цим рішенням суттєво обмежуються права журналістів, фотокореспондентів та операторів на доступ до приміщення сесійної зали Херсонської міської ради під час проведення сесій. Як пише на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook Євгенія Вірлич, пропонується скасувати наступне:

” пункт 1.5 в частині: “Оператори, журналісти подають заявки до відділу громадських зв’язків щодо здійснення відеозйомки у частині залу де розміщено пульти для голосування депутатів міської ради. У день засідання сесії міської ради дозвіл на присутність запрошених осіб, не включених до списку запрошених або присутніх, надається міським головою або секретарем міської ради на підставі письмової заяви.

Кількість присутніх осіб на пленарному засіданні міської ради обмежується кількістю місць для сидіння.”;

пункт 5 в частині: “Під час проведення пленарного засідання міської ради забороняється використання предметів, що можуть створювати перешкоди у проведенні пленарного засідання міської ради; пересуватися сесійним залом (у зоні розташування депутатів міської ради.”;

пункт 11 в частині: “Особи, що присутні на засіданні, не повинні знаходитися під час засідання ради у частині сесійного залу, призначеній для розміщення депутатів міської ради”.”

Розгляд справи по суті вже розпочався, відбулось засідання 26 жовтня 2018 року, наступне засідання заплановане на 23 листопада 2018 року в Адміністративному суді м.Херсона (вул.Філатова).

На журналіста Вірлич було скоєно напад в приміщенні виконавчого комітету Херсонської міської ради 10 липня 2018 року. Вірлич було госпіталізовано зі струсом мозку. Напад на Вірлич було скоєно групою осіб у складі Докучаєвої Тетяни Володимирівни, цивільної дружини Антонівського селищного голови, представника політичної партії “ОСНОВА” Ігоря Семенчева-молодшого, та Якубсон (Власової, Рєзяпової) Лілії, цивільної дружиин та помічника-консультанта депутата Дніпровської районної в м.Херсоні ради (Опозиційний блок) Власова Олександра Вадимовича. Власови є кумами радника Херсонського міського голови, в.о. керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Гандзюк Катерини Вікторівни. Окрім журналіста Вірлич під час нападу 10 липня 2018 року постраждала активіст ГО “Самопоміч” Бідуля Олена Миколаївна. Гандзюк облили кислотою 1 серпня 2018 року.

Зараз сім’я Власових знаходиться під домашнім арештом за погром в офісі “Самооборони Херсонської області”, побиття координатора “Правого сектору” в Херсонській області Вотеїчкіної Наталі та напад на керівника “Самооборони” Усачову Інну.

Докучаєва вільно пересувається містом. Замовник побиття Вірлич поки що не встановлена. У справі побиття Вірлич допитали як свідків декількох осіб, включно з депутатом Херсонської міської ради (Блок Петра Порошенка, позафракційна), керівника ТОВ “Сервіс Гранд” Ценкер Іриною Іванівною. ТОВ “Сервіс Гранд” заабезпечує харчування школярів в м. Херсоні. Нещодавно депутат Ценкер вдало видала заміж доньку за хлопця з “клану Путілових”.