Директорку каховської лікарні звинувачують у масових звільненнях лікарів

3 года назад 0

Керівництво громади вважає ситуацію критичною.

У масових звільненнях медичних працівників, хамській манері спілкування з підлеглими і непрофесійності звинуватив директорку Каховської центральної міської лікарні Олену Мазур завідувач відділенням загальної хірургії ЦМЛ Андрій Федотов. 

— У квітні я був на лікарняному і відпустці. Як тільки вийшов на роботу, мені вручили догану, а через день попередження про зняття з посади зі звинуваченнями в якихось корупційних махінаціях. Що відбулося — ніхто пояснювати мені нічого не став. Але, на жаль, подібна поведінка по відношенню до підлеглих у нас давно стала нормою. Саме так Олена Мазур розправляється з неугодними їй людьми, пише в соцмережах, заявляє, що всі ми неграмотні. Постійно від неї я чув: “Щось не подобається? Ідіть працювати в комерційні структури!” Через це останні роки в лікарні постійно звільняються працівники. Тривають конфлікти, жодного розвитку закладу ми не бачимо, лише деградація. Через низькі зарплати і некомпетентність Мазур мало хто бажає з нею працювати: вже звільнилось 32 лікарі, 13 спеціалістів відділу кадрів. Відділення скорочуються, тож деяких пацієнтів доводиться направляти до Нової Каховки. Хворі не можуть отримувати в Каховці повноцінну допомогу: зокрема, придбаний за бюджетні кошти комп’ютерний томограф обслуговує лише пацієнтів з інсультом. А інших обстежити на ньому не можемо. Також ми хотіли б організувати роботу трансплантології, але займатися цим керівництво не бажає, — розповів він на сесії Каховської міськради 29 квітня.

Критичною назвав ситуацію в лікарні міський голова Віталій Немерець. За його словами, до нього звертались хірурги з проханням не допустити ліквідації відділення загальної хірургії в Каховці.

— Вже багато хто з наших лікарів поїхав працювати в Нову Каховку. І мені це дуже боляче. Ситуація не нормальна. Прикро, що директорка лікарні допускає винесення її на загал. Що теж багато говорить про її роботу як керівника. Але здивувало мене й те, що при наявності таких проблем Олена Мазур днями подала мені заяву про відпустку. Звісно, якщо є невідкладні сімейні обставини, вона має на це право. Проте чи не краще спочатку вирішити нагальні питання в колективі, не допустити закриття відділення хірургії і потім уже йти на відпочинок? — обурився Віталій Немерець.

Як пояснила Олена Мазур, проти неї виступають лише ті лікарі, які звикли отримувати хабарі за “неофіційні” операції.

— Завідувач відділенням загальної хірургії не має право говорити від імені всього колективу лікарні в 450 осіб. Не треба слухати тих хірургів, які зараз виступають проти мене, треба слухати весь колектив і вирішувати питання спільно. На жаль, скарг на роботу хірургії дуже багато. Через хабарі. Бо за операції вартістю 600-700 грн вони беруть десятки тисяч гривень. А звинувачення у низьких зарплатах — неправда. У нас медсестри отримують 17,9-28,3 тис грн/міс. Зарплата звичайного лікаря — 40,2 тис. грн/міс. Чому хірурги отримують менше? Бо не вбив в електронну систему пацієнта — не отримав гроші. А так вийшло, що кожен хірург у нас обслуговує 2 людини в день, — сказала директорка Каховської ЦМЛ.

Утім, на більшість поставлених депутатами міськради і міським головою питань Олена Мазур відповісти так і не змогла. А більшість присутніх на сесії зізналися, що взагалі нічого не зрозуміли з її слів.

Про інші зауваження до Олени Мазур розповів начальник юридичного відділу міськради Олександр Малишенко. За його словами, 25 березня було розпочате службове розслідування стосовно неналежного виконання Оленою Мазур своїх обов’язків, що заподіяло значну матеріальну шкоду лікарні і міській громаді. 

— Ми запросили на засідання комісії Олену Борисівну, але вона не з’явилась. Згодом ми направили їй запит про надання документів. Вона відповіла відмовою. І пояснила, що до кінця 2020 року лікарня підпорядковувалась колишній Каховській райраді, тож передача правонаступництва міськраді для неї не має жодного значення. Тож вона не сприяє проведенню перевірки і всіляко її зриває, — сказав Олександр Малишенко.

Втім, частково в подібному безладі винна й сама Каховська міськрада. Через недбалість депутатського корпусу і профільної заступниці міського голови Галини Гондаревої, 24 грудня 2020 року міськрада затвердила статут лікарні, в якому містились численні помилки. В новій редакції цей документ затвердили лише 29 квітня.

— Коли в грудні розглядали цей документ, у ньому просто замінили районну раду на міську. Хоча між ними є суттєва різниця. Тому багато пунктів статуту, у тому числі щодо укладання контракту з керівником лікарні, не відповідали законам України. Також новий статут передбачає створення в лікарні наглядової та спостережної ради, — пояснив Олександр Малишенко.

Нагадаємо, що нещодавно Каховська ЦМЛ через недбальство свого керівництва втратила майже 600 тис. грн, які пішли на відшкодування судових зборів та сплату штрафних санкцій “Херсонобленерго” за відсутність двох пломб на трансформаторній підстанції, виявлену під час перевірки у 2019 році. 

Крім того, двоє співробітниць лікарні змогли довести в суді незаконність своїх звільнень. Їх поновили на роботі і виплатили середній заробіток за час вимушених прогулів та моральну шкоду. У відповідь Олена Мазур заявила, що рішення судів не визнає і буде й надалі незаконно звільняти співробітників. 

Олег БАТУРІН.

Фото автора.