Жителям Херсонщини обіцяють безоплатну трансплантацію нирок

3 года назад 0

Собівартість операції — 320 тисяч гривень.

Пацієнти з Херсонщини вже найближчим часом можуть розраховувати на безоплатні операції з пересадки нирок. Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Короленко.

— Я говорив з представниками Міністерства охорони здоров’я України. Вони вже дають нам авансом 6,5 млн грн на пересадку 10 нирок. Тому зараз ми будемо шукати донорів для тих пацієнтів, які потребують трансплантації. Пересаджувати нирки їм будуть абсолютно безоплатно. За кожну таку операцію [лікарням] сплачуватимуть 640 тис. грн при собівартості в 320 тис. грн. Тобто, коштів має вистачити і вони ще залишаться, — сказав він на нараді з керівниками медичних закладів у Бериславі 27 січня.

За словами Віктора Короленка, вже обрано медичні заклади, які надаватимуть послуги по трансплантології – це Херсонська обласна клінічна лікарня та Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є. Є. Карабелеша. Пройшли відповідну підготовку два трансплант-координатора. Ще триває підготовка чотирьох хірургів, два з яких судинні, та заплановано проходження навчання з морфології ниркового трансплантанта трьох патологоанатомів.

— Загалом у нас нараховується 150 осіб зі штучною ниркою. Думаю, до цього напрямку ми підключимо й Бериславську центральну районну лікарню, в якій скоро відкриється відділення гемодіалізу. Завдяки цьому пацієнтам з Бериславського району більше не доведеться для необхідних процедур їздити до Херсона або Каховки. Також у Бериславі зможуть проходити лікування хворі з Новокаховської громади, — додав Віктор Короленко.

На 5 лютого він анонсував візит до Херсона директора Інституту серця, професора Бориса Тодурова, з яким планується підписання меморандуму про безоплатну пересадку серця. Самі ж операції з пересадки органів в області планують проводити з літа 2021 року.

За даними з офіційного сайту Херсонської облради, зараз жителі області потребують пересадки 980 нирок та 20-30 сердець. 

Як нагадав Віктор Короленко, першу в світі трансплантацію нирки здійснив український хірург Юрій Вороний у 1933 році в Херсоні. 

Олег БАТУРІН.