Через медреформу животіє лікарня поряд з КПВВ на Херсонщині

2 года назад 0

 Скандал у Каланчацькій лікарні назрівав вже давно. І він таки вибухнув. Обурені медики висловили претензії селищній раді, яка більше року тому взяла на баланс заклад, та особисто голові територіальної громади. Персонал лікарні вже чотири місяці без зарплати. Це при тому, що працював з інфікованими на COVID-19 під час недавньої хвилі захворюваності. Сюди з підозрою на коронавірус доставляли людей з окупованого Криму, які перетнули КПВВ «Каланчак». У медзакладі таким пацієнтам робили експрес-тести та, в разі необхідності, відбирали матеріал для ПЛР-дослідження.  І там  вони залишалися на декілька днів, поки не надійде результат з лабораторії. При всій очевидності ризиків інфікування про жодні надбавки цим медикам не йдеться, адже лікарня без ковідного статусу. Але зараз мова не про це – немає навіть зарплати. Щоб якось звести кінці з кінцями, медики змушені влазити в кредити та шукати підробітку, за межами лікарні. Персонал поступово звільняється, бо в таких умовах працювати не можливо. Заборгованість перед медиками територіальної громади на разі становить 2 мільйони 800 тисяч гривень. 

У Каланчацькій селищній раді всі звинувачення людей в білих халатах відхиляють. Голова ТГ Світлана Фоміна натякає на те, що заборгованість виникла через медичну реформу. Зокрема, персонал постраждав від нового алгоритму, коли держава платить вже за пролікованого пацієнта. Тобто, повертає витрачені кошти вже постфактум. У 2020-му році пролікованих випадків у медзакладі  не було. Обсервація лікуванням не вважається. З квітня 2021-го року ситуація змінилася і Національна служба здоров’я підписала з Каланчацькою лікарнею пакет щодо пролікованих випадків. За цей час НСЗУ профінансувала заклад на 750 тисяч гривень. Цією сумою з медиками розрахувалися ще за літо.   

— Це 50% від нашої потреби у 1 мільйон 400 тисяч гривень. За комунальні послуги по лікарні боргів немає. Селищна рада свої зобов’язання виконує, — говорить голова Каланчацької територіальної громади Світлана Фоміна.

Також у селищній раді запевняють, що з проблемою фінансування місцевої лікарні неодноразово зверталися і в облраду, і ОДА, а ще – до нардепів. Недавно про ситуацію в медзакладі, розташованому на адмінмежі з окупованим Кримом, дізналася віце-прем’єр-міністерка Ірина Верещук. Співпадіння чи ні, але буквально після її візиту на Херсонщину обласна рада виділила на сесії 1 мільйон 800 тисяч гривень на закриття боргів Каланчацької лікарні. Ще 150 тисяч гривень зі свого резервного фонду надала облдержадміністрація. 700 тисяч гривень тепер знайшлися в селищній раді. Борги медикам обіцяють виплатити вже найближчим часом.

-Зараз питання вирішуємо. Але це ж не тільки відповідальність обласної влади, а й місцевого самоврядування, тому працюємо спільно і, я думаю, до кінця року ми це питання закриємо повністю, — розповів заступник голови Херсонської ОДА Микола Якименко.

У Каланчацькій селищній раді запевняють, що наступного року проблем із зарплатою в медиків не буде. Бо ж є певні домовленості з Національною службою здоров’я. 

-Попередньо вже є в нас добрі результати з пролікованих випадках. Один пакет узгоджено з НСЗУ на 1 мільйон 700 тисяч гривень. І ще очікуємо три пакети. На наступний рік маємо вийти без кредиторської заборгованості і виплачувати зарплату вчасно, — розповіла голова Каланчацької селищної ради Світлана Фоміна.

Але ж це знову плани недалекоглядні. Брак фінансування позначатиметься на медзакладі, допоки держава не пропише механізм утримання лікарні на адмінмежі з окупованою територією. Проблему могла б вирішити зміна статусу закладу. Якщо тут обслуговують людей, які перетинають КПВВ, то й кошти на це має виділяти державний бюджет, а не місцевий. Або ж у високих кабінетах мають визначитися, чи потрібен на Херсонщині обсерваційний заклад.  Крім того, у Каланчацькій лікарні є потреба відновлення інфекційного відділення, яке закрили. Це 120 ліжок. Простора будівля та оснащення для інфекційного стаціонару є. Немає фінансування.

Марина САВЧЕНКО.