Ковідні пацієнти є – винагороди за їх порятунок немає 

2 года назад 0

Підписання договорів с медичними стаціонарами Херсонщини затягує Національна служба здоров’я

Право на статус медичного закладу, де лікують ковідних хворих, змушена безкінечно відстоювати лікарня у Бериславському районі Херсонщини. На початку епідемії коронавірусу вона такий статус вже мала, і лікарі та медсестри, котрі працюють із інфікованими, отримували всі належні їм доплати. Однак через зміну «правил гри» Національна служба здоров’я у квітні минулого року позбавила його ЦРЛ, перевівши її в резерв. При цьому недужі із підозрою COVID-19 сюди як надходили весь час, так і продовжують надходити. Лишень з вересня по грудень 2021-го таких тут прийняли близько трьохсот! З тією різницею, що після отримання позитивного ПЛР-тесту їх переводили до стаціонарів у Каховці, Новій Каховці чи Херсоні.

«Найсуттєвіша претензія Національної служби здоров’я до нашого закладу полягала в тому, що для отримання статусу опорної для протидії ковідній епідемії лікарні потрібно вісім лікарів-анестезіологів, а в нас їх було шість. Тепер умови вкотре змінилися, і цього вже так конче не вимагають. Відправили до НСЗУ на підпис пакети договорів на надання медичних послуг у поточному році, в тому числі – й для допомоги ковідним пацієнтам. Та наразі ті пакети не підписані, хоча й відмови ми досьогодні не отримували. Чому так склалося, невідомо. Втім, аналогічна ситуація й по інших райлікарнях Херсонщини», — каже директор Бериславської райлікарні Север’ян Кардава.   

У Бериславській ЦРЛ для надання кваліфікованої допомоги пацієнтам із коронавірусом насправді все готово. У хірургії та реанімації – понад сто ліжко-місць із можливістю підключення до джерела кисню. За потреби, хворих з «короною» розміщуватимуть і в терапевтичному відділенні. Медики вакциновані від ковіду, напрацювали весь необхідний досвід, є дванадцять апаратів швидкої вентиляції легень, недавно отримали, ще один від угорських доброчинців. Суттєво й те, що лікарня обслуговує мешканців цілого ряду віддалених районів краю, і цей стаціонар для них вочевидь зручніший, ніж у Херсоні чи Новій Каховці – діставатися до них далеко. Та чи візьме до уваги ці аргументи керівництво НСЗУ? Хтозна.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.