Лікарні на Херсонщині загрожує закриття

3 года назад 0

У Новотроїцькій громаді ситуацію називають критичною.

Залишитись без роботи найближчим часом може Лариса Никитенко з Генічеського району. Жінка працює старшою медсестрою реанімаційного відділення комунального некомерційного підприємства “Новотроїцька центральна лікарня”. Разом із іншими працівниками закладу 10 травня вона отримала попередження про можливе звільнення.

— Я працюю в лікарні вже 30 років, але в такій важкій ситуації опинилась вперше. І я, і всі мої колеги переживаємо, що буде далі. Про це ж постійно питають й наші пацієнти. Але що їм відповідати ми не знаємо, — каже Лариса Никитенко.

Жінка зізнається, що її зарплата з усіма надбавками становить від 5 до 6 тисяч грн на місяць. Але й такі невеликі гроші керівництво лікарні виплачувати своїм працівникам зараз не в змозі. Перспективами залишитись без медичного закладу шоковані і жителі Новотроїцької громади.

— Я страждаю на виразку шлунку і часто змушений звертатись до лікаря. Не уявляю, як буду їздити до Генічеська або Херсона в разі закриття селищної лікарні, — бідкається житель Новотроїцького, якого ми зустріли на подвір’ї закладу.

Нічого обнадійливого ані для нього, ані для медпрацівників не змогла сказати в. о. директора КНП “Новотроїцька ЦЛ” Наталя Ракша.

— Труднощі у нас почалися одразу з переходом на фінансування з Національної служби здоров’я України з 1 квітня 2020 року. Перед укладанням першого договору з НСЗУ ми закрили пологове і реорганізували гінекологічне відділення, звільнили частину працівників. Але через карантин усі планові госпиталізації різко відмінили і кількість пацієнтів у нас суттєво зменшилась. Великий наплив хворих у нас був лише з листопада до січня. Тоді було справді дуже важко. Нам вдалося дотягнули до 1 січня 2021 року і ми покладали багато надій на укладання нового договору з НСЗУ. Очікували, що ситуація стане кращою, адже нам схвалили на 3 пакети послуг за програмою медичних гарантій більше, ніж у 2020-му. Проте коли 5 травня нам, нарешті, підписали договір, виявилось, що його сума значно менша ніж торік. Якщо за 9 місяців 2020 року ми отримали майже 17,3 млн грн, то на 9 місяців 2021-го ми можемо розраховувати лише на 10,8 млн грн! — пояснює вона.

За словами Наталі Ракші, весь квітень працівники лікарні сиділи без зарплати. Зараз тут планують скоротити біля 30 осіб, але проблеми з нестачею коштів це не вирішить.

— Максимум, що ми зможемо на цьому зекономити — біля 300 тис. грн/міс. А загальний дефіцит нашого бюджету становить зараз близько 800 тис. грн щомісяця. Більше того, звільненим працівникам доведеться виплачувати відпускні та інші виплати, тож коштів на роботу лікарні може виявитись ще менше. Це загрожує закриттям усього закладу, — констатує Наталя Ракша.

Критичною ситуацію в лікарні називає голова Новотроїцької громади Петро Збаровський.

— Свої зобов’язання перед закладом ми виконуємо: у 2021 році селищна рада виділила йому з місцевого бюджету 5,3 млн грн. І майже половину цієї суми вони вже витратили. Проблема виникла через те, що НСЗУ майже наполовину зменшила видатки на послуги, які надає Новотроїцька центральна лікарня. Допомогти їй додатково з місцевого бюджету ми не можемо: коштів на це у нас нема. До того ж, ми фінансуємо також центр первинної медико-санітарної допомоги і отримуємо листи від інших медичних закладів. Зокрема, Генічеська лікарня, в якій теж обслуговуються наші жителі, нещодавно попросила нас надати їй допомогу в 300 тис. грн, — коментує селищний голова.

Щоправда, деякі кошти Новотроїцькій ЦЛ селищна рада таки планує виділити. Але підуть вони не на утримання лікарні, а на облаштування ліфту в його п’ятиповерховій будівлі. Вартість цих робіт потягне приблизно в декілька мільйонів гривень.

— На третьому та четвертому поверхах у нас перебувають терапевтичні хворі. Найбільш важких із них доводиться піднімати в гамаках, бо стандартні носилки на вузьких сходах просто не проходять. До того ж, встановлення ліфту було однією з передвиборчих обіцянок Петра Збаровського. Тож зараз громада виділяє кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації, — пояснює Наталя Ракша.

Втім, у лікарні впевнені, що навіть у разі відмови від встановлення ліфту, передбачених для нього коштів надовго їм не вистачить.

На думку Наталі Ракші, урізання фінансування лікарні пов’язано з банальною нестачею коштів в НСЗУ. Тим більше, що з такою проблемою зараз стикнулися медичні заклади й в інших районах та областях України.

— Скоріш за все, передбачені на утримання вторинної медичної ланки гроші направили на закупівлю вакцини проти ковід-19. Безумовно, це потрібна справа. Але чому лікарні повинні від цього страждати? І невже в державі не могли знайти якесь інше вирішення проблеми? — дивується в. о. директора Новотроїцької ЦЛ.

Нагадаємо, що другий етап медичної реформи в Україні стартував 1 квітня 2020 року. Тоді через критику президента України Володимира Зеленського в Міністерстві охорони здоров’я реформу вторинної ланки суттєво “модифікували”. У Новотроїцькому ж, судячи з усього, ми бачимо результат ініційованих президентом змін.

Відсутність чіткої стратегії в медичній реформі в команді Зеленського підтверджує те, що за останні 2 роки змінилось уже чотири міністри охорони здоров’я. Навіть діяльність нещодавно звільненого з цієї посади Максима Степанова прем’єр-міністр Денис Шмигаль до останнього оцінював позитивно.

— Він впорався з функціями “кризового менеджера”, — так сказав Шмигаль в березні 2021 року.

Тим часом про критичну ситуацію заявив директор Генічеської центральної лікарні Ельдар Фетієв. За його словами, нині в Україні триває знищення вторинної ланки медицини з боку НСЗУ, яке не виконує свої договірні зобов’язання і не фінансує в повній мірі пакети послуг за програмою медичних гарантій.

На сесії Генічеської міськради 27 травня Ельдар Фетієв визнав, що місцевій лікарні не вистачає біля 900 тис. грн щомісяця. А це означає, що в ній необхідно звільнити щонайменше 100 медпрацівників.

Олег БАТУРІН.

Фото автора.