На Херсонщині хворими на COVID-19 лікарні заповнені на 72%

3 года назад 0

Ситуація з захворюваністю на коронавірус дедалі погіршується. За останню добу на Херсонщині зафіксовано 880 нових випадків інфікування. Від ускладнень хвороби померли 32 людини. У Херсоні, медзаклади, які спеціалізуються на лікуванні від COVID-19, вже заповнені на 100%. Лікарні в районах ще мають місця (завантаженість 70%). Відтак хворих із коронавірусом з Херсона госпіталізовують туди. Якщо й цього не вистачатиме, владі доведеться піднімати питання про розгортання мобільного госпіталю. За даними ОДА, станом на вчора у медзакладах перебували 1188 пацієнтів з COVID-19, з яких 1103 у стані середньої тяжкості, 862 отримують кисень. Стан 85 хворих розцінюється як тяжкий: 40-ка знадобився високопотоковий кисень, 45 підключені до апаратів ШВЛ. Як розповідають медики, через більш складний характер протікання хвороби в цю хвилю епідемії потреба у використанні медичного кисню зростає в рази. І якщо раніше щодоби лікарні області його використовували до 3 тонн, то зараз це 11 тонн. Аби врегулювати ситуацію з дефіцитом медичного кисню, влада Херсона веде перемовини про постачання на пряму з виробниками.

«У нас є лише два сценарії. Або ми нормалізуємо ситуацію та вийдемо з червоної зони, або зустрінемо в ній Новий Рік. А найстрашніше, що кожного дня будемо хоронити 40 людей”, — говорить головний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич.

До червоної зони Херсонщина потрапила вперше. Під час минулої хвилі епідемії область довго перебувала в зеленій зоні. Чому ж така складна ситуація зараз? Експерти пояснюють це тим, що на відміну від західних областей  люди тут не мають імунітету, оскільки мало перехворіли тоді. Туристичний сезон в регіоні був досить масовий, прийняли мільйони відпочивальників з різних куточків України та з-за кордону. А відсоток вакцинації на початок другої хвилі епідемії залишався на низькому рівні. І тільки зараз, коли Херсонщина перейшла в червону зону й тут запровадили жорсткі обмеження, люди масово йдуть щеплюватися, створюючи шалені черги.

Марина САВЧЕНКО.