Вакцинація підлітків

3 года назад 0

Міністерство охорони здоров’я України дозволило вакцинувати підлітків – осіб віком від 12 до 17 років. Відповідний наказ опублікований на сайті МОЗ. 

Чим щеплюватимуть дитину

Спеціалісти дійшли висновку, що для осіб віком від 12 до 17 років підходить винятково препарат компанії Pfizer-BioNTech – мРНК-вакцина Comirnaty.

«Чому для дітей використовується саме вакцина Pfizer? Були враховані наявні наукові дослідження та рекомендації ВООЗ щодо ефективності саме цього препарату в цій віковій групі. Це не означає, що інші вакцини для дітей неефективні, це означає, що поки що лише Pfizer-BioNTech надав результати свого дослідження, що їхню вакцину можна використовувати дітям.

Як вакцинувати дитину

Алгоритм дій для батьків виглядає наступним чином: насамперед, необхідно звернутися до лікаря, з яким підписана декларація із відповідним проханням; медпрацівник видає направлення на вакцинацію проти коронавірусу; маючи направлення на руках, батькам з дитиною слід обрати будь-який пункт вакцинації, де в наявності є вакцина Comirnaty компанії Pfizer-BioNTech.

У яких випадках у вакцинації дитини можуть відмовити

Підлітків рекомендують не щеплювати: за наявності алергії на компоненти вакцини; після виникнення побічної реакції на першу дозу вакцину (у вигляді запалення серця або дитячого мультисистемного запального синдрому); за температури вище за 38 градусів або у двотижневий період після іншого щеплення.

У МОЗ підкреслюють, що для вакцинації осіб 12 — 17 років мають бути усі затверджені переліком профілактичні щеплення за віком.

Що із сертифікатом

Як і дорослі, діти та підлітки також отримають «ковідний» сертифікат: міжнародного зразка (паперовий у лікаря); в «Дії» (батьки мають змогу завантажити цифровий ковід-сертифікат в особистому кабінеті в застосунку).

Скільки дітей вже вакцинували проти COVID-19

За даними МОЗ, станом на 26 жовтня в Україні дві дози отримали 9 тис. підлітків віком від 12 до 17 років, частково щепили 13,5 тис.

Анатолій НІКОЛАЄВ.