У двох лікарнях Херсонщини встановили двадцятитонні ємності для кисню

3 года назад 0

Два двадцятитонних кріоциліндри для кисню встановлені на території обласної  інфекційної лікарні ім. Г.І.Горбачевського та Херсонської міської клінічної лікарні ім. А. і О. Тропіних. Відтепер навіть за умови виникнення критичної ситуації хворі, які потребуватимуть кисневої підтримки, отримають необхідну допомогу.

«Встановлення таких кріоциліндрів є результатом спільної роботи облдержадміністрації, медиків та спеціалістів. Якщо раніше кисень необхідно було підвозити щодня, то тепер його запасу вистачить щонайменше на 8-12 днів», – розповів тимчасово виконуючий обов’язки голови Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир .

Варто зазначити, що вказані ємності за домовленістю з облдержадміністрацією надані  для використання компанією «Лінде Газ Україна» (м. Дніпро), яка є ліцензованим прямим постачальником медичного кисню. Кисень для наповнення кріоциліндрів закуповуватиметься у компанії за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів. Втім, як зазначив директор обласної інфекційної лікарні Володимир Мітковський, вартість його буде більш, ніж вдвічі нижчою від того, який лікарня закуповувала до встановлення ємностей великого об’єму.

«Раніше ми закуповували кисень за ціною близько 15 гривень за кілограм, тепер же, навіть враховуючи витрати на транспортування і обслуговування обладнання, платитимемо за нього 6,8 гривень. Зараз у лікарні знаходиться більше сотні хворих, 70 відсотків з яких потребують кисневої підтримки. Окрім того, 4 пацієнти у вкрай важкому стані підключені до апаратів штучної вентиляції легенів. У реанімації – 11 пацієнтів. Усі вони наразі забезпечені киснем і його тиску достатньо для надання якісної медичної допомоги», – зазначив Володимир Мітковський .

Також після встановлення кріоциліндрів зникла необхідність у використанні інших ємностей об’ємом 2 тони, які до цього забезпечували киснем пацієнтів обох лікарень. Їх планують передати у лікарні в Генічеську та Новій Каховці.

«Ми уже повністю розробили логістику передачі таких ємностей. Зараз триває облаштування місць для їх встановлення на території вказаних медзакладів. Попередньо плануємо, що весь процес вдасться завершити до середини січня», – розповів директор Департаменту здоров’я Херсонської облдержадміністрації Віктор Короленко .

За його словами, це дозолить удосконалити систему безперебійного постачання кисню лікарням області, які надають допомогу хворим на коронавірус пацієнтам і дозволить миттєво зреагувати на можливе ускладнення епідемічної ситуації.