Ціни на газ і електроенергію для населення з нового року суттєво підвищаться

3 года назад 0

Рік тому президент України обіцяв, що вже цієї зими витрати українців на опалення зменшаться наполовину.

Пільговий тариф на перші 100 кВт-год електроенергії для населення з 1 січня 2021 року скасував Кабінет міністрів України. Таке рішення прийнято на засіданні уряду 28 грудня.

Таким чином, за електроенергію побутові споживачі з нового року платитимуть за тарифом 1,68 грн/кВт-год із ПДВ. До того за перші 100 кВт-год на місяць можна було сплачувати значно менше — 0,9 грн/кВт-год. 

Крім того, всі газопостачальні компанії України суттєво підвищили вартість природного газу для населення з 1 січня. Платити за блакитне паливо жителям Херсонщини доведеться від 7 до 11 грн/кубометр в залежності від постачальника. Приміром, “Нафтогаз України” підвищив ціну на газ у січні на 14% — у цієї компанії вона становитиме 7,22 грн/кубометр з ПДВ без вартості розподілу (доставки).

Також в Україні анонсували збільшення тарифу на розподіл природного газу для населення.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський обіцяв усім українцям зменшити витрати на опалення вже цієї зими наполовину. 

«Знайшли цікаве рішення, яке дозволить наступної зими зменшити тарифи на тепло майже наполовину. Це буде окрема програма. Ми готуємо цю інформацію, готуємо етапи, що буде зроблено, які кошти будуть виділені. Це точно буде не за ваші кошти», – стверджував Зеленський у своєму відеозверненні на початку грудня 2019 року.

Натомість зараз херсонцям доведеться сплачувати за газ суттєво більше, ніж рік тому: у січні 2020-го тариф “Херсонрегіонгазу” на блакитне паливо для населення становив 5,86 грн/кубометр. Тож вартість опалення газом для жителів області, як і всієї України істотно зросте. А обіцянка президента Зеленського виявилася звичайнісінькою брехнею.

Олег БАТУРІН.