Херсонська область — третя з кінця у рейтингу коронавірусних закупівель: на боротьбу із COVID-19 тут витратили майже 647,6 мільйонів гривень

3 года назад 0

Аналітики громадської організації “Антикорупційний штаб” проаналізували закупівлі на боротьбу із пандемією коронавірусу у кожній з областей України та загалом по країні. Отже, за період від початку пандемії — березень 2020 року — витратили 38 мільярдів 5 мільйонів 629 тисяч 280 гривень бюджетних коштів. Повну таблицю витрат ви можете побачити у вкладенні.

Лідеркою серед областей за обсягом витрат традиційно є Київська — 14,75 млрд грн за півтора роки. На другому місці — Одеська (2,07 млрд грн) , на третьому —  Дніпропетровська (1,99 млрд грн) .  Найменші ж витрати були Херсонській (647,6 млн грн) , Кіровоградській (394,0 млн грн) та Луганській областях (338,8 млн грн).  

Херсонська область посіла 22-ге (третє з кінця) місце у рейтингу витрат на боротьбу із COVID-19: за півтора роки протистояння пандемії тут на боротьбу з нею витратили 647,6 мільйонів гривень. Найбільше витрачали у Херсонській облдержадміністрації — 385,5 млн грн. Дещо менше — у Херсонській міській раді (180,22  млн грн), на третьому місці в області — Виконавчий комітет Новокаховської міської ради — 24,48 млн грн.

Щодо постачальників, то найбільше коштів за «ковідні» закупівлі у Херсонській області перерахували ТОВ "КСЕНКО АВТО ПРОДАКШН" — 71,9 млн грн. На другому місці — ТОВ “Ілатанмед” (33,82 млн грн), на третьому — ТОВ "ХЕРСОН ФАРМА-ОПТ" (28,03 млн грн).

На відміну від даних про витрати на ремонти, які чітко корелюються із кількістю населення, серед витрат на потреби COVID-19 майже всюди є пряма залежність від кількості діагностованих хворих на COVID-19. Наприклад, “аутсайдерами” рейтингу “коронавірусних” закупівель є Херсонська, Кіровоградська і Луганська області — там на боротьбу з пандемією витратили найменше коштів, але і хворих на коронавірус у цих трьох областях найменше в Україні. Натомість Львівщина — однаково четверта в рейтингу захворювань на коронавірус і витрат на боротьбу із пандемією. Хоча рейтинги дещо відрізняються, але в цілому тенденція вбачається саме така. 

Дані про закупівлі у кожній з областей ви також можете побачити за посиланням: https://cutt.ly/PQCfmuK  

Завдяки інструменту Карта коронавірусних закупівель (https://covid.shtab.net/)ГО “Антикорупційний штаб”, ви можете спостерігати та аналізувати закупівлі на боротьбу з пандемією за бюджетні кошти у вашій громаді. Завдяки карті ви зможете перевірити будь-яку закупівлю в режимі реального часу. Тому якщо раптом у лікарні чи поліклініці вам стверджують, що у них немає, наприклад, масок або ліків, які виписали від коронавірусу і треба купляти їх за свій рахунок, ви можете зайти на Карту та перевірити достовірність цієї інформації.