В Херсоні підвели підсумки туристичного сезону (фото)

4 года назад 0

В Херсоні 2 жовтня відбулася платформа ділового спілкування «#ХерсонщинаНеймовірна. Кохай. Надихайся. Розвивай», присвячена Всесвітньому дню туризму та Дню туризму в Україні. Управління туризму та курортів Херсонської обласної державної адміністрації зібрало на одному комунікаційному майданчику найяскравіших представників туристичної галузі, щоб поділитися успішним досвідом в реалізації туристичних проєктів, співпраці влади та бізнесу як рушію розвитку туризму в області.
Під час платформи ділового спілкування начальник управління туризму та курортів Херсонської обласної державної адміністрації Микола Шаповал розповів про основні досягнення в сфері туризму на Херсонщині 2020 року.
Теплі моря, унікальні рожеві озера, термальні джерела, мальовничі національно-природні парки та біосферні заповідники вабили туристів з усіх куточків країни; заміські комплекси і бази зеленого туризму приймали гостей, які прагнули екологічного відпочинку. Цікаві історико-культурні місця, маяки, нещодавно відкриті для відвідування, об’єкти гастрономічного туризму зустріли тисячі візитерів. Так, за 8 місяців Херсонщину відвідали близько 3 млн туристів, сума надходжень туристичного збору до місцевих бюджетів склала 2 461, 2 тис. грн. За січень-серпень 2020 року суб’єктами туристичної діяльності сплачено до бюджетів усіх рівнів 22 919, 6 тис. грн.
Світова пандемія внесла свої корективі в туристичне життя області, проте це не завадило реалізації низки успішних проєктів, як представникам бізнесу, так і влади. У січні 2020 року було підписано Меморандум про співпрацю та партнерство між Херсонською обласною державною адміністрацією, громадською спілкою «Національна туристична організація України» та регіональною туристичною організацією «Туризм Херсона» для об’єднання можливостей влади та бізнесу у розвитку внутрішнього ті ввізного туризму, формування та просування конкурентоспроможного туристичного продукту.
Туристичний та курортно-рекреаційний потенціал області було представлено під час середземноморської виставки «Emitt» у Туреччині та виставки туризму та відпочинку «ADVENTUR 2020» у Литві.
Організовано прес-тур «Тавріське екооздроровлення» для представників провідних українських та регіональних ЗМІ. Херсонщина стала пілотним майданчиком для реалізації Президентської ініціативи «Мандруй Україною», у рамках якої відбувся триденний пес-тур для українських журналістів та відзнято промоційний туристичний відеоролик за участі зіркового шеф-кухаря Євгена Клопотенка та Ганни Різатдінової. Херсонщину з метою ознайомлення з яскравими локаціями, придатними для проведення зйомок відвідали відомі українські кіновиробники. Мальовничу область відкрили для себе голови іноземних дипломатичних місій та керівники представництв міжнародних організацій в Україні на чолі з Міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.
Херсонщина стала великим знімальним майданчиком для зйомок численних кліпів та тревел-шоу, серед яких «Boon Weekend», «ChekIn», «Welcome to Ukraine».
Відеоролик «Вирушай за мрією до Херсонщини! Херсонщина чекає саме на тебе!» транслювався протягом липня-серпня 2020 року на залізничних вокзалах України та у бортових відеожурналах на 540 моніторах потягів «Hyndai Roten», що курсують державою.
Спільно з авіакомпанією «Міжнародні авіалінії України» створено та розповсюджено в мережі Інтернет тематичний тізер відеоролику «Вирушай за мрією до Херсонщини! Херсонщина чекає на тебе», який після послаблення карантинних обмежень й відновлення авіасполучення транслювався на всіх бортах внутрішніх авіарейсів компанії МАУ. Другий відеоролик, розроблений у кооперації з авіаперевізником — «Подорожуй з МАУ до Херсонщини» — на сьогодні транслюється в рамках промоційної компанії «Міжнародних авіаліній».
На території торгово-розважального центру «Фабрика» встановлено другий сенсорний туристично-інформаційний кіоск. Запроваджено 6 онлайн-екскурсій музеями Херсонщини.
Спільно з громадською спілкою «Всеукраїнська асоціація гідів» організовано 3-місячний курс навчання для фахівців туристичного супроводу «Туристичний гід Херсонської області». 12 слухачів курсу після закінчення навчання отримали відповідні сертифікати.
Вперше за результатами співпраці управління туризму та курортів з громадкою організацією «Екологічна ініціатива» 2 пляжі Херсонщини отримали сертифікати учасників кандидатської стадії престижної міжнародної програми. Вже у наступному році ці пляжі стануть повноцінними учасниками програми та отримають відзнаку Блакитний прапор.
У 2020 році перші групи екскурсантів відвідали Станіслав-Аджигольський та Генічеський маяки.
Наприкінці 2019 на замовлення управління туризму та курортів ДУ «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології МОЗ України» проведено комплексний аналіз лікувально-оздоровчого та курортного потенціалу, природних лікувальних ресурсів Херсонської області, створено відповідні реєстр та картосхему просторового розташування. Надалі відповідні ПЛР потребують проведення досліджень їх якості та безпечності використання, отримання науково-обґрунтованих висновків щодо їх обсягів, призначення та безпечності застосування. Дослідження передбачені у стратегії регіонального розвитку області на 2021-2027 роки.
«З впевненістю можу сказати, що з розвитку туризму нерозривно пов’язане майбутнє України. Наша країна чарівна та вражаюча, а Херсонщина – це та перлина, в якій якнайкраще відображені всі її барви. Нам є що показати та чим зацікавити.
Діяльність всіх підприємств, установ, організацій області, що опікуються питаннями розвитку туризму, є досить активною сьогодні. Ви постійно втілюєте в життя нові ідеї та проєкти. За це вам велика шана та подяка.
Бажаємо всім вам та вашим рідним гармонії в душі, наснаги та завзяття у досягненні своїх цілей, нових відкриттів та досягнень. Посміхайтесь кожному дню, пізнавайте світ та любіть своїх рідний край! Надихайтесь і розвивайте! І нехай гості Херсонщини щороку отримують все більш яскраві враження та емоції від захопливих подорожей, відкриття нових та незвіданих локацій», — наголосив Микола Шаповал та привітав присутніх з минулим професійним святом.
Запрошені спікери – експерти туристичної галузі та представники влади ділилися успішним досвідом в реалізації туристичних проєктів, співпраці влади та бізнесу як рушію розвитку туризму в територіальних громадах.

Про перші здобутки в реалізації інноваційного туристично-контентного проєкту «Trip must go on» розповіли арт-директор проєкту Олексій Білецький та президент регіональної туристичної організації «Туризм Херсона» Павло Білецький.
Успішним досвідом ефективної співпраці влади та бізнесу як рушію розвитку туризму в територіальних громадах ділилися голова Щасливцівської сільської ради Віктор Плохушко та засновник туристично-інформаційного порталу «НА МОРЕ», власник однойменного каяк-клубу Олексій Войцеховський.
Директорка громадського об’єднання « Громадський центр «Нова Генерація» Оксана Глєбушкіна розкрила актуальну тему самозайнятості у сфері туризму як великої можливості для підприємців-початківців.
Теми розвитку гастрономічного туризму на Херсонщині торкнулися директорка ресторанного комплексу «Пан Атаман» Юлія Колесніченко та голова правління громадської спілки «Дороги вина та смаку на Херсонщині» Юрій Палічев.
У рамках платформи ділового спілкування відбулася церемонія нагородження найактивніших діячів туристичної галузі Херсонщини. За активну діяльність у розвитку внутрішнього туризму, популяризацію туристичного потенціалу, сприяння створенню нових туристичних маршрутів, формування позитивного іміджу Херсонської області та з нагоди Всесвітнього дня туризму й Дня туризму в Україні було вручено грамоти, подяки голови Херсонської обласної державної адміністрації Юрія Гусєва, Херсонської обласної ради, особливі відзнаки управління туризму та курортів.
«У світі сучасних реалій внутрішній український туризм отримав новий поштовх для розвитку. І для Херсонщини це стало справжньою рушійною силою, яка сприяє зміцненню дружних стосунків між жителями різних областей.
Беззаперечно, у цьому велика заслуга працівників туристичної сфери! Херсонська область стає сильнішою завдяки вашій наполегливій та самовідданій праці, креативному баченню, могутній вірі у власні починання, відкритості до співпраці та синтезу ідей.
Нехай ніколи не вичерпується джерело людської вдячності за яскраві враження, які ви даруєте гостям Херсонської області», — зазначив у своєму привітанні голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв.








Департамент туризму та курортів ХОДА