У Каховці вирішили підняти податки

5 лет назад 0

Свої голоси за це віддали представники всіх партій, представлених у міській раді.

Збільшити ставку єдиного податку для підприємців-платників другої групи з 8 до 12% від мінімальної заробітної плати і запровадити податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на рівні 0,75% від мінімальної зарплати вирішила Каховська міськрада.

Водночас перша група платників єдиного податку сплачуватиме 10% від прожиткового мінімуму. Рішення набирає чинності з 1 січня 2020 року. Причому, підтримали його представники всіх без виключення партій, представлених у міськраді.

Нагадаємо, що виконком міськради давно намагався запровадити податок на нерухомість, але проти цього виступали місцеві народні обранці. Переконував збільшити податки і начальник відділу економіки, комунального майна та землі міськради Антон Перемежко. За його словами, якщо цього не зробити, то вже з наступного року місто може опинитись у кризовій ситуації через недоотримання близько 7,5 млн. грн. від акцизного податку.

Категорично проти підвищення податків виступили представники громадських організацій міста. Під час обговореня цього питання на засіданні громадської ради при виконкомі Каховської міськради в травні вони закликали владу не робити цього. Однак жодних пропозицій як наповнювати бюджет громади надавати вони не стали, перетворивши обговорення в емоційні і беззмістовні суперечки на підвищених тонах.

Сам виконком від початку пропонував встановити вказані податки і збори на вищому рівні. Проте навіть остаточне рішення депутатського корпусу викликало обурення у представників міської ради підприємців.

— За результатами обговорення цього питання на спільному засіданні громадської спілки роботодавців та платників податків з громадською організацією "Дія" ми звернулися до міськради зі своїми рекомендаціями. Особисто я наводила аргументи, чому потрібно залишити ставки на рівні 2019 року, — прокоментувала г олова Каховської міської ради підприємців Людмила Без'язична. — На жаль, депутати не дослухались до наданих рекомендацій. Головним аргументом для них став відбір у міста акцизного податку та загроза недобору податків до місцевого бюджету. Однак зі свого боку я ініціюватиму на наступному засіданні Ради підприємців питання щодо максимальної роботи Каховської міськради зі стягнення боргів за вже існуючими податками, легалізації найманої праці і легалізації здійснення підприємницької діяльності без відповідних дозволів. Впевнена, що результати цієї роботи нададуть можливість вплинути на наступне рішення щодо зменшення ставок податків.

Олег БАТУРІН
"Новий День"