Неонатальна допомога у медичних закладах Херсонської області:: де безкоштовно батьки новонароджених можуть отримати цю послугу?

1 неделя назад 0

Неонатальна допомога — це комплекс медичних заходів, мета якого — допомогти дітям, які народились раніше терміну. Розбудова можливостей надання якісної допомоги таким дітям — одна з пріоритетних задач для Національної служби здоров'я України. Медичні заклади, що надають неонатальні послуги, контрактуються за пакетом “Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках”. 


“Неонатальна допомога надається немовлятам, які народилися передчасно або мають складну патологію. Це пріоритетна послуга в Програмі медичних гарантій, яку НСЗУ оплачує за найвищим тарифом.При цьому, дороговартісні препарати для передчасно народжених дітей медзаклади отримують додатково централізовано за державними закупівлями. В тариф включено тільки ліки поза централізованими закупівлями, які входять у Національний перелік лікарських засобів. Також в тариф включено вартість витратних матеріалів. Цьогоріч Національна служба здоров’я вже виплатила медичним закладам Херсонщини понад 1 мільйон гривень. Фінансування на цей рік — стабільне та гарантоване”  — пояснює керівник Південного міжрегіонального  департаменту національної служби здоров’я України Денис Чорний.

Тариф у 2024 році становить 8735 грн, а до нього застосовуються відповідні коефіцієнти. Наприклад, за лікування одного новонародженого, маса якого при народженні становить 1000 — 1499 грамів, і який потребує або вентиляції легень більше 4 діб, або суттєвих хірургічних втручань, медичний заклад отримає майже 195 тис. грн. За лікування немовля з масою при народженні  750 — 999 грамів — майже 422 тис. грн, з масою меншою за 750 грамів — понад 551 тис. грн.

Загалом, цьогоріч у Херсоснькій області 27 немовлят отримали послуги за цим пакетом. На цей рік на Херсонищні послуги за пакетом надає один медичний заклад — КНП “Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня”. 

Підстави для надання послуги:

  • направлення лікуючого лікаря;

  • доставлення бригадою екстреної (швидкої) медичної допомоги або виїзною неонатологічною бригадою невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії;

  • переведення з іншого ЗОЗ та/або клінічного підрозділу ЗОЗ;

  • самозвернення.

Знайти медичний заклад, законтрактований з Національною службою здоров’я України на надання медичної допомоги при гострому інсульті, можна  на карті місць надання послуг за договорами з деталізацією за групами послуг. Необхідно обрати область (Херсонщина) та групу послуг («Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках»). Або телефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор підкаже потрібний медзаклад. 

Більше про безоплатні медичні послуги — в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням: .