Запитання до мера: чи будуть у Херсоні нові тролейбуси?

3 года назад 0

Херсон планував взяти кредит на придбання 50 нових тролейбусів ще рік тому, за це проголосувало минуле скликання депутатів Херсонської міської ради. Але озвучувати містянам умови, за яких новий транспорт з’явиться на наших дорогах, чомусь тоді ніхто не поспішав. Між тим одна з них – надважлива: підняття плати за проїзд у тролейбусах до 5 гривень. Отже, давайте розбиратися, кому ми платитимемо і за що.

Тролейбуси: бути чи не бути?

Однозначно – бути. Це – позиція міського голови Ігоря Колихаєва та всього нового депутатського корпусу. Втім очільник міста висловив занепокоєння умовами існуючого договору. Й має на це право, адже відповідальність перед містянами за результат даної угоди нестиме саме він. А умови кредиту не такі вже й безболісні для бюджету міста. Отже, все по порядку.

Перше. Угоду про кредит на 50 нових тролейбусів підписуватимуть три сторони: ЄБРР – Європейський банк реконструкції та розвитку (кредитор), МКП «Херсонелектротранс» (позичальник), Херсонська міська рада (гарант). Загальна сума кредиту  10 000 000 євро дається на строк  13 років ,відсоткова ставка за користування залученими коштами –  5,76% . Згідно документів, платником цього боргу виступатиме комунальне підприємство. Зауважимо, що «Херсонелектротранс» зможе розраховуватися розрахуватися з кредитором за умови, якщо  проїзд у тролейбусі підніметься до 5 гривень (тобто рівно у два рази). Чому про це мовчало колишнє скликання депутатів? Можливо, тому що знали: підняття ціни викличе обурення у населення. Колихаєву про цю умову відомо, тому він не поспішає з прийняттям рішення.

«Все це треба доносити людям і обговорювати з ними. Мені байдуже, що кажуть популісти, за мене голосували містяни, тож я зобов’язаний дослухатися лише до них»,
– говорить Ігор Колихаєв.

Друге. Так, позичальником виступає МКП і повертатиме гроші воно, але фінансисти міськвиконкому наголошують: місто має бути готове викласти необхідні гроші за користування цим кредитом з бюджету – тобто наші з вами кошти. Й середня сума виплат (за розрахунками департаменту фінансів) становить в середньому приблизно 45 млн грн щорічно.

Ігор Колихаєв на своїй персональній сторінці у фейсбуку заявив:  «Мені не подобаються умови цього договору, і заради пари десятків нових тролейбусів я не зажену місто в кабалу. І ось хоч лайтеся, хоч ні. Голос цифр у цьому питанні голосніше, аніж шум обурення. Ви зрозумійте головне: нові тролейбуси – лише верхівка айсберга, тому що ця закупівля потягне за собою заміну всіх електроліній, стовпів і інших супутніх елементів. І все це ляже на бюджет міста. Ми не готові, кажу відверто. Якщо постачальники і банк погодяться на наші умови договору, ми продовжимо співпрацю».

Ці слова міського голови обурили тих, хто мало розуміється на справі. Слова мера слід розуміти рівно так, як він їх написав, не додумуючи «прихованого» сенсу. Місто (тобто кожен з вас, читачів) виступатиме гарантом цієї угоди. І Колихаєв правильно робить, що говорить про це відкрито.

Які плани у міського голови

Нещодавно деякі недобросовісні ЗМІ почали закидати, мовляв, Колихаєв відмовився від кредиту на закупку нових тролейбусів для Херсона. Та це – повна маячня і провокації, аби збити з пантелику населення. Херсонський міський голова, як то кажуть, руками і ногами ЗА поповнення тролейбусного автопарку. Він наголошує:  Херсон піде шляхом розвитку комунального транспорту. Об’єднати два КП – «Херсонелектротранс» (тролейбуси) і ХКТС (автобуси) – рішення, що зріло давно. Але ніхто не брав на себе відповідальність за його прийняття. А доки Херсон пас задніх, так зробили всі прогресивні міста України, і вже пожинають плоди, оновивши рухомі склади комунальним транспортом і заповнивши ними міські маршрути.

Наразі міський голова та спеціалісти міськвиконкому вивчають питання щодо придбання для Херсона електробусів – це сучасний і мобільний вид громадського транспорту, який містянам дуже сподобається, адже він також екологічно чистий і не буде «прив’язаний» до електромереж. А значить, зможе обслуговувати й віддалені території міста. Звісно, для цього треба буде частково переобладнати існуюче депо, але придбання нових тролейбусів також потягне за собою реконструкцію наших старих електромереж. Так от якщо ЄБРР не погодиться на пропозицію нових умов закупки, то міськрада повернеться до переговорного процесу придбання тролейбусів. Тобто, як не крути, а купівля ця неминуча.

Сьогодні в Херсоні на лінії щодня виходять 42 тролейбуси. За добу (до карантину) підприємство «Херсонелектротранс» перевозило 80 000 осіб, зараз же не дотягує і до 20 тисяч. Маршрутних таксі на лініях Херсона працює близько 400, з яких всього 18 (!) – комунальні.
Нарікань на роботу транспорту в Херсоні – безліч, але чому міський голова наразі не може ліквідувати всі ці негаразди? Тому що розірвання угод із власниками маршрутних таксі призведуть до повної зупинки міста. Перевізники заберуть з ліній всі автобуси – і місто залишиться порожнім.

Вирішувати цю проблему треба було давно, потроху закуповуючи для Херсона комунальний транспорт, але колишнім керівникам міста явно було не до того. Тепер ми змушені все починати з початку. Тож міський голова Ігор Колихаєв як ніхто зацікавлений у тому, щоб місто збагатилося на нові тролейбуси та автобуси.  Новим тролейбусам однозначно – бути. А перші 10 новеньких комунальних автобусів Херсон отримає вже в червні цього року.

Максим БОНДАРЕНКО Полина Светлова