Призов офіцерів запасу докорінно відрізняється від призову на строкову службу

7 лет назад 0

У передостанні дні травня медіа-простір України буквально вибухнув новиною про те, що у Збройні Сили України будуть призивати офіцерів запасу – випускників військових кафедр. У блогосфері цей крок оцінюють по-різному, з усім спектром емоцій – від тези «хай послужать» до звинувачень на адресу військового відомства у «провалах» кадрової політики. Про те, якими є реалії й мотиви довкола цього призову, Укрінформу розповів начальник Управління кадрового забезпечення офіцерським складом – заступник начальника Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України полковник Марк Андрусяк.

— Марку Володимировичу, громадськість, соціальні мережі неоднозначно сприйняли факт призову офіцерів запасу з числа випускників військових кафедр. Чи можете ви уточнити, що спричинило такий наказ міністра оборони, і про яку кількість людей ідеться?

— Міністр оборони, оголошуючи призов офіцерів запасу, діяв на абсолютно законних підставах. Ви маєте пам’ятати, що у січні поточного року був прийнятий закон «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України стосовно вдосконалення порядку проходження воєнної служби». Тоді довкола цього факту також було багато різних розмов.

Нагадаю, що стаття 2 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» визначає одним із видів військової служби службу за призовом осіб офіцерського складу. Одна зі статей, — частина 5-а статті 11, якщо бути точним, визначає, хто може бути призваний. Дозвольте цитату:

«Громадянам України, які мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити та атестовані до офіцерського складу, присвоюється відповідне первинне військове звання офіцера запасу. У разі потреби вони за наказом Міністра оборони України підлягають призову для проходження військової служби осіб офіцерського складу».

Як бачите, призов офіцерів запасу докорінно відрізняється від, наприклад, призову на строкову службу, який здійснюється за Указом Президента України. Повноваження призвати до війська офіцерів, які пройшли відповідну підготовку на військових кафедрах вітчизняних ВНЗ, має Міністр оборони, який робить це своїм наказом, виходячи з реальних потреб Збройних Сил.

Очевидно, якщо такий наказ відбувся, то така необхідність є. Точну кількість, скільки офіцерів запасу буде призвано, я вам не скажу, адже у цьому є елемент державної таємниці. Але, думаю, можна сказати, що ця кількість вимірюється не тисячами. Враховуючи, що мобілізаційний резерв для цієї категорії військовослужбовців запасу складає близько 100 тисяч (за даними останніх 7-ми років), до війська зайде лише невелика їх частина, в межах статистичної похибки.

— Деякі експерти військової справи з числа обізнаних громадян називають призов офіцерів запасу ледь не провалом кадрової політики, зокрема, у галузі підготовки офіцерського складу. Чи можете ви підтвердити, що призов офіцерів запасу є вимушеним кроком?

ЗСУ нині мають справу з відбиттям зовнішньої агресії. Називайте це «гібридною агресією» – суті це не змінює

— Сама постановка питання є дещо дивною, адже така складна і відповідальна справа, як призов військовослужбовців, ніколи не є забаганкою або примхою окремої людини. Зрозуміло, що офіцери запасу підуть до війська, тому що в них є потреба. При цьому йдеться, передусім, про фахівців дефіцитних спеціальностей, в тому числі – командирів первинної ланки.

Щодо природи такої потреби… Якщо хтось забув, нагадаю: Збройні Сили України нині мають справу з відбиттям зовнішньої агресії. Називайте це «гібридною агресією», – суті це не змінює, адже війна залишається війною. Існує передбачений Конституцією обов’язок громадян захищати суверенітет та територіальну цілісність України. То які можуть бути питання? Офіцерів, навіть якщо це офіцери запасу, призивають на службу лише в тому випадку, якщо Батьківщина їх дійсно кличе і потребує допомоги.

Я можу підтвердити, що Збройні Сили дійсно відчувають потребу в офіцерах, особливо в офіцерах командного складу первинної та середньої ланки у званні лейтенант-капітан. Природа такої потреби є зрозумілою – після початку бойових дій на Сході кількість розгорнутих бойових частин та підрозділів була збільшена майже вдвічі, хоча й у рамках існуючого законодавства, що обмежує граничну чисельність Збройних Сил.

Війна у нас триває три роки. Курс підготовки офіцера – 4-5 років. З урахуванням того, що нам довелося уточнювати замовлення на підготовку офіцерського складу, випускники заповнять посади у військах лише за 1-2 роки. Для того, щоб закрити цю тимчасову нестачу у молодших командирах, і проводиться призов офіцерів запасу, які, нагадаю, служитимуть 18 місяців.

Це, до речі, не єдиний шлях комплектування офіцерських посад. Ми активно залучаємо сержантів та старшин, які вже мають вищу освіту, до проходження відповідних курсів підготовки, по завершенні яких вони отримують первинні офіцерські звання і призначаються на відповідні посади. Частина потреби задовольняється за рахунок офіцерів запасу, які відразу приходять до Збройних Сил за укладеним контрактом.

Тож, висновок є очевидним.  Давайте спільними зусиллями спочатку зупинимо ворога, який загрожує самому існуванню нашої країни, а вже потім будемо розбиратися, хто і що «провалив» і кого врятував.

— Зрозуміло, що будь-який призов на військову службу не є добровільною справою. Значна частина людей, яких ви маєте намір призвати, йшли на військові кафедри ВНЗ саме для того, щоб уникнути призову на строкову службу. Тож, чи можна бути впевненим, що люди, які прийдуть за призовом, будуть дійсно служити, а не «відбувати номер»?

— Питання завжди в мотивації. Це справедливо для тих військових, які служать за контрактом вже зараз – не думаю, що у суспільства є сумніви в тому, що наші військовослужбовці й, зокрема, офіцерський склад, мають високу мотивацію, і лише частково вона має матеріальний вимір. Держава намагається створити гідні умови для служби у Збройних Силах, надає суттєвий пакет матеріальних винагород та соціальних пільг. Але, переконаний, що головним мотивом для наших військових, які з ризиком для життя виконують бойові завдання в умовах безпосереднього зіткнення з підступним, потужним та навченим ворогом,  є усвідомлення смертельної небезпеки, яка нависла над країною, і почуття відповідальності за майбутнє своєї родини, за долі власних дітей. Питання дуже просте – чи зможемо ми вибороти у боротьбі з агресором право жити та дихати як вільні люди?

Не думаю, що варто ображати офіцерів запасу навіть гіпотетичною підозрою в тому, що вони не розуміють або не відчувають цю мотивацію. Зрозуміло, що ті, хто будуть призвані, мають за своїм фізичним і моральним станом, за рівнем професійної підготовки відповідати тим обов’язкам, які будуть на них покладені. У нас буде можливість ближче познайомитися з кожним таким офіцером і оцінити їхні професійні якості, адже перед призначенням на посаду вони проходитимуть курси перепідготовки, тривалістю до трьох місяців, залежно від спеціалізації.

Крім того, головним для нас зараз є індивідуальний підхід до кожного призовника, включно з офіцерами. Ми не женемося за кількістю, але безумовно зацікавлені у високих якісних характеристиках цих людей. З огляду на це, вже у військкоматах з кожним офіцером, який призивається, буде проведена окрема бесіда, він пройде ретельний професійно-психологічний відбір.

Законодавство чітко регулює обставини, за яких призов може бути відкладено. Це сімейні обставини, за станом здоров’я, для здобуття освіти та для продовження професійної діяльності. У будь-якому випадку, відповідно до Закону, рішення про надання такої відстрочки мають приймати атестаційні комісії обласних військових комісаріатів на підставі підтверджених документів.  

На цей час військовими комісаріатами проводяться оповіщення офіцерів запасу, медичний огляд, уточнення облікових даних, формування списків для опрацювання наказу Міністра оборони України по особовому складу про призив таких офіцерів.

— Чи відповідає дійсності інформація, що офіцерам, призваним із запасу, будуть продовжувати сплачувати заробітну плату за попереднім місцем роботи?

— Дійсно, така норма передбачена законодавством. Робоче місце та середній заробіток не втрачаються.  Відповідні зміни були внесені до ст. 119 Закону України “Кодекс законів про працю України” ще у 2015 році. 

Але, окрім цього, призвані офіцери отримають офіцерське грошове утримання та весь пакет соціальних пільг і гарантій, що розповсюджуються на офіцерів, які проходять службу за контрактом. Це вагомий чинник, який містить у собі забезпечення службовим житлом або виплату грошової компенсації за його піднайом, щорічну основну відпустку зі збереженням грошового утримання, надання безоплатної кваліфікованої медичної допомоги у військово-медичних закладах та право на санаторно-курортне лікування й відпочинок.  

Зрозуміло також, що термін служби зараховується до трудового та пенсійного стажу.

— Чи можуть офіцери запасу направлятися на службу в бойові підрозділи, які виконують завдання в районах проведення АТО?

— Ми вже про це неодноразово говорили – призовники, в тому числі офіцери, які будуть призвані з запасу, не будуть направлятися у райони проведення антитерористичної операції на Сході України. Вони  можуть потрапити туди лише за чітко висловленого власного бажання та після укладання відповідного контракту.

Нагадаю, що ще у серпні 2014 року Рада національної безпеки й оборони України прийняла рішення “Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності”, яким Міністерству оборони та іншим силовим структурам доручено вжити заходів, що виключають залучення військовослужбовців строкової військової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях.

Таке правило розповсюджується також на офіцерів запасу, які будуть призвані до війська. Їх головне завдання – замінити у пунктах постійної дислокації офіцерів контрактної служби, які відряджатимуться для участі в АТО.

Останнім часом встановлено ряд суттєвих пільг та грошових доплат військовослужбовцям, які перебувають на лінії зіткнення. Крім того, існує моральний фактор, який ми маємо також враховувати. Отже, призвані офіцери можуть виявити бажання служити в АТО разом із бойовими побратимами. Але вони зможуть зробити це лише після відповідної підготовки і навчання, за укладеним контрактом зі Збройними Силами.