Чекаємо від керівників пропозиції з розвитку закладів охорони здоров’я – Мангер

4 года назад 0

Обласна рада продовжує роботу з напрацювання пропозицій з розвитку та оптимізації закладів системи охорони здоров’я обласного підпорядкування. Участь у робочих нарадах бере голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер.

З головними лікарями новостворених медичних комунальних некомерційних підприємств (КНП) тривають обговорення перспектив розвитку закладів, потреб у фінансуванні та можливостей скоротити витрати на утримання з обласного бюджету.

З 2020 року Національна служба здоров’я України (НСЗУ) буде проводити оплату медичних послуг, які надають заклади охорони здоров’я, виключно виходячи з встановлених вимог. Саме тому медичні заклади, які вже стали самостійними підприємствами, мають розрахувати свої можливості. З іншого боку депутати обласної ради, які представляють інтереси всієї громади Херсонщини, мають бути впевнені, що громадяни зможуть отримувати послуги належного рівня, а заклади будуть забезпечені всім необхідним, персонал отримуватиме зарплатню.

– У наступному році вже не буде медичної субвенції та дотації з державного бюджету, завдяки якої утримували заклади. Змінюється принцип фінансування, який вже не дозволить мати ліжко-місця, які не були завантажені у повній мірі, зайвий персонал, великі площі будівель. Тож постає необхідність оптимізувати видатки. Просимо усіх головних лікарів надавати свої пропозиції, щоб можна було їх врахувати під час обговорень проєкту бюджету на 2020 рік. Чекаємо на пропозиції з розвитку та оптимізації структур , – закликає до співпраці керівників закладів охорони здоров’я Владислав Мангер.

З пропозицій, які обговорювались на черговій нараді – це передача функцій Херсонського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом до КНП «Херсонська обласна інфекційна лікарня імені Г.І. Горбачевського». За словами керівника КНП Володимира Мітковського, це слушна пропозиція, бо саме в інфекційній лікарні працює єдине в області відділення для людей хворих на СНІД.

Також розглядається можливість злиття двох закладів – КНП «Обласний наркологічний центр» та КНП «Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги». Тим більше, що у психіатричній лікарні працює відділення для лікування наркозалежних пацієнтів. Також керівник закладу Микола Паламарчук вважає за доцільне передати функцію лікування хворих на туберкульоз інфекційній лікарні. Цю точку зору розділяє й Володимир Бурятинський, керівник КНП «Фізіопульмонологічний медичний центр».

Усі напрацювання та пропозиції, розглянуті на нарадах, будуть презентовані депутатам Херсонської обласної ради.