Громади незабаром мовитимуть на Херсонщині

Громади незабаром мовитимуть на Херсонщині

7 лет назад 0

Херсонська область отримала ліцензію на здійснення малопотужного FM-мовлення місцевими громадами в межах проекту «Радіо громад», що реалізується на її території. Це більш сучасна та менш затратна альтернатива проводовому радіомовленню.

Наша область серед перших 14 областей, де впроваджується цей новий для України вид місцевого мовлення. Ліцензію на нього було надано, нещодавно, 5 жовтня, Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення за результатами конкурсу.

В нашій області ліцензію на мовлення отримало Комунальне підприємство «Мале госпрозрахункове підприємство комунального обслуговування населення «Селищкомунгосп» смт Рикового, що в Генічеському районі. Воно здійснюватиме мовлення на частоті 87,9 FM, яке покриватиме територію селища та передаватиме всеукраїнські, обласні та найголовніше – місцеві новини.

Під час проведення конкурсу голова Національної ради Юрій Артеменко наголосив, що конкурс оголошено для того, щоб дати шанс розвиватися місцевим мовникам. Оскільки умовами конкурсу передбачено вимогу щодо трансляції в загальному обсязі власного мовлення не менше як 15 відсотків інформаційних передач місцевої тематики, Національна рада пильно відстежуватиме дотримання цієї вимоги.

Зазначимо, що розвиток місцевого малопотужного FM-мовлення в нашій області виконує важливе завдання із забезпечення інформаційної безпеки на її території, оскільки деякі частини районів прилеглі до тимчасово окупованого Криму донедавна не мали українського мовлення. Вирішенню цієї ситуації сприяла побудова вежі на півострові Чонгар та іншим дієвим кроком є впровадження проекту «Радіо громад». Обидва кроки виконуються в межах Стратегії розвитку телерадіомовлення в Херсонській області та організації мовлення на територію Криму на 2016 – 2017 роки.

Риківська громада наразі є «першою ластівкою» в реалізації проекту на Херсонщині. В найближчих планах є впровадження цього проекту ще в 43 ОТГ області.