Новий закон може розхитати стан в Херсоні?

7 лет назад 0

Народний депутат України Ігор Лапін 9 березня подав до Верховної Ради України Проект Закону про заборону колабораціонізму. Станом на понеділок, 13 березня, законопроект наданий для ознайомлення комітетам.

З цього приводу радник з питань внутрішньо переміщених осіб Мінсоцполітики України по Херсонській області Віталій Захарчук зазначає:

Проект Закону про заборону колабораціонізму № 6170 від 09.03.2017 Програма «Радник з питань ВПО Міністерства соціальної політики» застерігає, що прийняття закону, який передбачає позбавлення волі строком від 12 до 15 років за будь-яку взаємодію з окупантами, може призвести до поглиблення розбрату та перетворити конфлікт на громадянську війну. Стираючи межу між активною співпрацею з окупантами та вимушеним виконанням їх вимог, визначаючи абсурдно великі строки для покарання за надумані злочини, у той час, як справжні винуватці цієї трагедії не засуджені та не покарані Україною, ми втрачаємо своїх громадян та надію на возз’єднання територій.

Варто також звернути увагу на значні ризики, пов’язані із неузгодженістю понятійного апарату проекту Закону із нормами міжнародного права та Українського національного законодавства. Разом із тим, ми вважаємо, що Україні дійсно необхідний Закон, який би визначив термін колаборації та гармонізував правове поле, створюючи прозорі та зрозумілі інструменти для захисту української державності.

Нагадаємо, колабораціонізм — термін сучасного політичного лексикону, у широкому сенсі — співпраця населення або громадян держави з ворогом в інтересах ворога-загарбника на шкоду самій державі чи її союзників.