Поліція Херсонщини нагадує про відповідальність за використання комуністичної символіки

6 лет назад 0

Поліція нагадує, що за використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Херсонської області.

Адміністративна відповідальність настає у випадку публічного використання, демонстрації або носінні георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення. Покарання передбачає штраф від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та конфіскацію стрічки або її зображення. Якщо упродовж року після накладання штрафу людина повторно виготовить або поширить стрічку, штраф зросте від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також передбачений адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією георгіївської стрічки.

Кримінальна відповідальність настає за статтею 436-1 Кримінального кодексу України за виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганду комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. За це передбачена відповідальність у вигляді обмеження або позбавлення волі строком до 5 років. Покарання зросте до 10 років позбавлення волі у випадку, якщо це повторні дії, вчинені організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, або особа є представником влади.

Згідно зі ст.4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму:

— на державних нагородах, ювілейних медалях та інших відзнаках, якими нагороджувались особи до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни, а також на документах, що посвідчують нагородження ними.

Поліція звертається до усіх мешканців Херсонської області та гостей! Під час проведення масових заходів 8-9 травня звертайте особливу увагу на осіб, які викликають підозру, а також на предмети (сумки, коробки, пакети) та автомобілі, залишені без нагляду у громадських місцях. Ні в якому разі не торкайтеся їх, не відкривайте і зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до підозрілого предмета. Негайно повідомте поліцейським, які будуть чергувати на масових заходах.

Просимо з розумінням ставитися до посилених заходів безпеки, бути толерантними до ваших ідеологічних опонентів, представників різних політичних сил та громадських організацій. Пам’ятайте, Закон – один для всіх!