У Херсоні навчали бізнесменів залучати кошти Європейських фондів

6 лет назад 0

Херсонський міський фонд підтримки підприємництва ініціював, а Регіональна рада підприємців підтримала ініціативу спільно організувати бізнес-зустріч та навчальний тренінг з залучення безповоротної допомоги з міжнародних фондів у бізнес.

Підприємницьке середовище стає активним у періоди, коли створена атмосфера для зростання та прибутковості, та найважливішим активом розвитку бізнесу є розуміння про необхідність вкладення коштів на новітнє обладнання, передові управлінські рішення, інноваційні технології. Але ж де взяти кошти, якщо все уже «в справі»?

І що ми взагалі знаємо про міжнародну фінансову безповоротну підтримку українському бізнесу?

Нам все ж таки вдалося запросити до Херсону фахівців Центральноєвропейської Академії Навчань та Сертифікації (CEASC) для проведення 23 січня 2018 р бізнес-зустрічі «Нові можливості розвитку бізнесу: дотаційні програми ЄС" для підприємницького, наукового та громадського активу з півдня України.

Головним спікером бізнес-зустрічі та навчального тренінгу став президент Центральноєвропейської академії навчань та сертифікаціі CEASC (м. Лодзь, Польща), консультант з написання проектів до Європейських фондів, фахівець з євроінтеграції — Микола Смолінський. Фахівець з пошуку фінансових інструментів та роботі з європейськими фондами.

Близько ста представників з різних сфер бізнесу, освіти, органів місцевого самоврядування з п’яти областей України — Херсонської, Миколаївської, Запоріжської, Одеської, Кропивницької отримали інформацію про нові тенденції залучення безповоротних коштів з міжнародних фондів та ЄС. Для багатьох учасників зустрічі, як і для мене особисто, стало відкриттям, що більше сотні європейських фондів, які працюють і на території України, надають безповоротну фінансову допомогу, не тільки для вирішення соціально важливих проблем, але й на розвиток уже існуючого бізнесу і на започаткування нового. Що потрібно для того, щоб підприємство або підприємець зміг отримати таке важливе для його бізнесу фінансування?

Тому саме були й обговорені аспекти бачення філософії безпеки ЄС та відповідність вітчизняних товарів європейським стандартам якості, інноваційні підходи в управлінні підприємством та умови рівності доступу до товарів та послуг.

Після бізнес-зустрічі сформувалась активна група підприємців з Херсону, Миколаєва, Одеси, які протягом двох днів — 24-25 січня 2018 року, пройшли навчання у тренінгу «Написання проектів. Фонди ЄС», дізналися про можливості інтеграції у діяльність європейських фондів та адаптації підприємницьких потреб у додаткових коштах до вимог європейським стандартам дотацій в український бізнес.

Була розглянута соціальна площина відповідальності підприємництва перед громадою, конкретизовані проблеми у закупівлі обладнання, донавчання кадрів, покращення умов забезпечення конкурентності на прикладі ринку ЄС та Нордичних країн. Детально було вивчено склад та «родзинки» проектного планування у бізнесі відповідно до вимог конкретних дотаційних фондів. Важливими виявились аспекти складання бюджетної заявки, визначення цілей та завдань бізнес-проекту, керування ризиками, дотримання стандартів ISO, партнерські зобов’язання та специфічні вимоги європейських грантових програм.

Практика свідчить, що без включення відповідної специфіки у підприємницькі грантові заявки, шанси на отримання коштів стають мінімальними. У конкурентному європейському середовищі тільки дотримання всіх вимог стає гарантом дотації.

Відгук від учасниці тренінгу Євгенії Вірліч :

"Зробила собі подарунок на день народження: взяла участь у крутезному тренінгу з написання проектів, що фінансуються коштами Європейського союзу. Тренінг дійсно вартував того, аби на півтора дні повністю зануритись у навчання. Я взагалі люблю навчатись — недарма ж на День покровительки студентів народилась.

В захваті від тренера Миколи Смолінського. Чудове поєднання практичних і теоретичних знань, почуття гумору і вміння донести інформацію до дорослої публіки, яка чогось таки досягла вже в житті. Це круто!

Дуже рада тому, що такий тренінг нарешті доїхав до Херсона. Я знаю, що їх багато проводиться в Києві, Харкові, в Західній Україні. Проте Херсон лишався обабіч. Багато корисної інформації. А якщо взяти мою любов до Польщі, то взагалі круто.

Дуже рекомендую усім, хто так чи інакше пов'язаний із бізнесом, звернути увагу на тренінги та інші можливості, що їх надає CEASC. То реально класно і вартує уваги!".

Важливим наступним кроком системи отримання дотаційних коштів ЄС стане створення на Півдні України, а саме в м. Херсоні «Стратегічного проектно-інвестициійного центру» (СПІЦ), який буде забезпечувати експертну та фахову допомогу у написанні проектних заявок на дофінансування бізнесів та у подальшому супроводі уже під час самого втілення проектів, які отримають від міжнародних донорів безповоротнє дофінансування. Основною платформою діяльності проектного центру буде саме та група експертів, які пройдуть спеціалізований курс донавчаннь та міжнародного стажування на території Європейського Союзу.

Місцеві партнери з проведення заходів: Регіональна рада підприємців, в особі депутата Херсонської обласної ради Юрія Рожкова, Херсонська міська рада, в особі секретаря міської ради VІІ скликання Олени Урсуленко, управління економічного розвитку міста Херсона, керівник Олена Ярига.

Організатори подякували усім партнерам за посильну допомогу протягом усього підготовчого періоду проведення бізнес-зустрічі "Нові можливості розвитку бізнесу: дотаційні програми ЄС" та навчального тренінгу «Написання проектів. Фонди ЄС».