Як херсонські нардепи голосували за зняття недоторканості

7 лет назад 0

Топ-темою минулого парламентського дня стало зняття депутатської недоторканості з п'яти народних депутатів за поданням Генеральної прокуратури. Верховна Рада розглянула подання про зняття недоторканості з Євгена Дейдея (Народний фронт), Олеся Довгого (Воля народу), Андрія Лозового (РПЛ), Максима Полякова (Народний фронт) і Борислава Розенблата (нещодавно виключений з фракції БПП).

Мост проаналізував, як депутати-мажоритарники від Херсонської області голосували в цих питаннях. Нагадаємо, Херсонщину в українському парламенті представляють такі депутати: Олександр Співаковський, Сергій Хлань, Іван Вінник, Федір Негой (усі — фракція БПП) та Юрій Одарченко (Батьківщина).

Євген ДЕЙДЕЙ : рішення не прийнято
Першим зняття недоторканості розглядали щодо Євгена Дейдея. Його прокуратура звинувачує в незаконному збагаченні. За даними ГПУ, у період з 18 грудня 2014 до 26 грудня 2016 року Євген Дейдей набув у спільну сумісну власність з дружиною офіційно підтверджених активів на суму 6 133 690.95 грн., що у понад 4,2 рази перевищує сукупний дохід подружжя.
Після дискусії в залі депутати не дали згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Євгена Дейдея. «ЗА» проголосували 192 нардепи, «ПРОТИ» — 11.
Рішення по Дейдею підтримали троє депутатів від Херсонщини: Співаковський, Вінник і Негой. Відсутнім був Одарченко, а Хлань утримався.

Олесь ДОВГИЙ : рішення прийнято
Довгого підозрюють у дерибані землі на Жуковому острові в Києві, що завдало збитків на 82 млн грн.
Досудовим розслідуванням встановлено, що у період з 2007 по 2009 роки Олесь Довгий спільно з службовими особами Головного управління земельних ресурсів міста Києва та іншими особами, забезпечив 1 жовтня 2007 року ухвалення депутатами рішення щодо незаконної передачі землі.
Довгому загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Притягнення Довгого до кримінальної відповідальності Верховна Рада підтримала 251 голосом «ЗА». Херсонські нардепи Співаковський, Негой і Вінник знову проголосували «ЗА». Хлань не голосував, а Одарченко був відсутній.

Андрій ЛОЗОВИЙ : рішення не прийнято
За словами генпрокурора України Юрія Луценка, нардеп Лозовий заробив за все своє життя 234 тис. грн, однак у декларації показав близько 9 млн грн активів. Лозового підозрюють у незаконному збагаченні та ухилянні від податків.
Однак доводи генпрокурора не переконали парламентарів. «ЗА» притягнення Лозового до кримінальної відповідальності проголосували 177 депутатів. «ПРОТИ» — 21.
Як і під час голосування по Довгому, херсонські нардепи Співаковський, Негой і Вінник натиснули кнопку «ЗА». Хлань не голосував, Одарченко — відсутній.

Максим ПОЛЯКОВ : рішення прийнято
Наступним питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності розглядали стосовно нардепа від Народного фронту Максима Полякова. Він підозрюється у отриманні хабара 7500 доларів і зловживанні службовим становищем.
За матеріалами ГПУ, Поляков, діючи за попередньою змовою із нардепом Бориславом Розенблатом, також за попередньою змовою зі своїм помічником-консультантом Тетяною Любонько, за пособництва охоронця Розенблата Богуслава Ярощука, вимагали та отримали неправомірну вигоду 15 000 доларів США від представника компанії «Фуджейра» (ОАЕ).
За це нардепи пропонували вчинення в інтересах цієї компанії підписання як ініціаторами та членами авторського колективу, внесення до Верховної Ради України проектів законів про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо особливостей оподаткування діяльності, пов'язаної з видобуванням бурштину) та про внесення змін до Митного кодексу України (щодо звільнення від оподаткування операцій з ввезення на територію України обладнання для промислового видобутку бурштину). Отримані гроші Розенблат і Поляков мали розділити порівну по 7500 доларів.
Рішення стосовно Полякова депутати підтримали: 250 голосів «ЗА», 2 — «ПРОТИ». Водночас депутати виступили проти затримання та обрання Полякову запобіжного заходу у вигляді арешту, за це вони віддали 125 і 111 голосів відповідно.
Депутати-мажоритарники від Херсонщини Співаковський, Негой і Вінник підтримали зняття недоторканості. Хлань знову не голосував, Одарченко — відсутній. Разом з тим, лише Іван Вінник проголосував за затримання Полякова. Співаковський, Хлань і Негой не голосували, Одарченко — відсутній.

Борислав РОЗЕНБЛАТ : рішення прийнято
Напередодні голосування у Верховній Раді Розенблата виключили з фракції БПП. Під час розгляду питання щодо притягнення його до кримінальної відповідальності, Рада була найбільш згуртованою. «ЗА» проголосували 296 парламентарів із 324 присутніх. Жодного голосу «ПРОТИ».
Однак депутати не підтримали рішення щодо затримання та арешту Розенблата.
Як відомо, 19 червня детективи НАБУ затримали охоронця Розенблата при отриманні 200 тисяч доларів нібито за вирішення питання з ліцензування видобутку бурштину. Крім того, Розенблат проходить по справі разом з колегою Максимом Поляковим щодо вимагання хабаря від представника компанії «Фуджейра» (ОАЕ).
Херсонські нардепи знову проголосували схожим чином. Співаковський, Негой і Вінник — «ЗА», Хлань не голосував, а Одарченко був відсутнім. А щодо затримання Розенблата Співаковський і Хлань не голосували. Негой — утримався. Вінник був «ЗА», а Одарченко — відсутній.