Чому все більше українців вибирають лікування у Німеччині

4 года назад 0

За підрахунками Української асоціації медичного туризму (УАМТ), щорічно з України за кордон виїжджають понад 100 000 пацієнтів.

Після введення безвізового режиму потік бажаючих пройти діагностику та лікування у інших країнах виріс на 30%. Однією з найбільш затребуваних серед українців є Німеччина.

Найчастіше пацієнти з України звертаються до німецьких клінік для лікування онкології. Наша країна є другою в Європі за темпами поширення онкологічних захворювань. За даними міжнародної платформи з підбору клінік і організації лікування Bookimed, перше місце за кількістю звернень займає рак легенів. Друге — рак грудей, третє — рак простати. Також багато українців звертаються до госпіталів Німеччини з онкозахворюваннями стравоходу, шлунку, кишечнику.

Що спонукає українців звертатися до закордонних клінік

Щорічно понад 130 тисяч українців отримують онкологічний діагноз. При цьому злоякісні новоутворення виявляють у кожної шостої жінки і кожного четвертого чоловіка. Це обумовлено тим, що люди часто звертаються до лікарів на пізніх стадіях захворювань.

Причини, через які пацієнти з України вирішують лікуватися за кордоном:

  • недостатній обсяг діагностики у вітчизняних клініках;
  • розрізненість висновків лікарів;
  • недоступність або обмеженість деяких видів лікування. Наприклад, з 1967 року в медичних центрах Німеччини виконано більше 80 000 операцій з пересадки серця. В Україні в 2019 році трансплантацію цього органу провели вперше за 15 років;
  • тривалий пошук фахівців, бюрократія (початок процедур затягується, що ускладнює процес одужання);
  • обмеженість доступу до інноваційних розробок;
  • недостатньо висока технічна оснащеність лікарень;

Крім того, в зарубіжних медустановах значна увага приділяється формуванню позитивного настрою у пацієнтів, що особливо важливо для людей, які борються онкологією.

Ефективність лікування раку в клініках Німеччини

Німеччина — один зі світових лідерів у діагностиці онкології. Успішність лікування цього захворювання тут перевищує 70%. В Україні цей показник становить 50%.

Для лікування раку німецькі лікарі застосовують хірургію (проводять транслюмінальні операції NOTES, відкриті, лапароскопічні та робот-асистовані втручання за допомогою установок «Да Вінчі»), а також променеву, таргетну, хіміо- та імунотерапію. Для опромінення новоутворень використовують установки TrueBeam, Кібер- і Гамма-ніж. Також застосовують:

— абляцію (руйнування пухлини за допомогою високої або низької температури);

— хіміотерапію HIPEC (введення пацієнту розігрітого концентрованого препарату в область живота дозволяє знищити більше ракових клітин, ніж традиційна хімія);

— ізольовану гіпертермічну перфузію HILP (введений в певну зону препарат впливає на новоутворення локально);

— Ксофіго Радій-223 (препарат, який руйнує кісткові метастази).

Кожна клініка країни отримує сертифікати від МОЗ, зокрема, для прийому пацієнтів з-за кордону. Для всіх медичних напрямків діють свої стандарти. Наприклад, сертифікат Німецького онкологічного товариства (DKG) підтверджує ефективність лікування раку і високий рівень оснащеності медустанови.