Підприємцям Херсона встановлять чіткі «правила гри» з благоустрою

7 лет назад 0

Разом з п’ятьма іншими містами Херсон відібрали до участі в проекті з розробки Дорожньої карти «Удосконалення контролю органів місцевого самоврядування за дотриманням правил благоустрою»».

Окрім нашого міста учасниками проекту стали Львів, Вінниця, Тернопіль, Ірпінь.

Проект реалізується за фінансової підтримки USAID, до реалізації залучені фонд «Східна Європа», ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» та ГО Київський економічний інститут». У Херсоні — ГО «Ресурсний центр «Правовий простір».

Після 5 місяців роботи, на сьогодні херсонська Дорожня карта  вже готова і вже презентована журналістам.

Експерт і виконавець проекту, депутат міськради, керівник КП «Херсонська енергосервісна компанія» Лариса Леонова трохи повернулася в історію і згадала випадок з місцевим підприємцем Ігорем Кураяном – коли він з власної ініціативи створив на прилеглій до його підприємницького об’єкту території альпійську гірку, за що з подачі Інспекції з благоустрою потрапив під адмінштраф. І лише після резонансу штраф відмінили.

От щоб таких випадків не траплялося, власне, і потрібна ця Дорожня карта, яка, нарешті, впорядкує стосунки влади та підприємців у сфері благоустрою.

Це унікальний проект, адже ми вперше маємо можливість змінити місцеві регуляторні акти цивілізовано, вперше — на базі проведеної аналітики, і під контролем, — зазначила Лариса Леонова.

Заяви про аналітику не безпідставні. На шляху підготовки Дорожньої карти проведено анонімне анкетування серед підприємців, три фокус-групи для зацікавлених сторін – для підприємців, для громадськості і для органів влади. Потім були, так би мовити, зведені круглі столи, де свою позицію висловлювали всі три групи. Врешті решт на основі цих заходів підготували аналітичну записку, у якій сформували проблеми і пропозиції щодо їх вирішення і яку роздали усім депутатам міськради. Після чого створили Дорожню карту.

Нині у Херсоні діють правила благоустрою, затверджені міськрадою 31.05.20111 року. Змінити їх швидко неможливо, а тягнути вже нікуди.

Тому  для початку Дорожню карту у Херсоні хочуть впровадити у статусі Методичних вказівок до Правил благоустрою, що не є регуляторним актом і затверджується міськвиконкомом.

Але навіть у вигляді  «методички» у питанні «благоустрійних» стосунків між підприємцями і владою будуть розставлені всі крапки над «і». 

Там буде  покроковий алгоритм дій — від питання вивезення сміття до облаштування прилеглих територій, а також інформація про відповідальність за порушення правил благоустрою Методичні вказівки мають бути прийняті виконкомом вже до кінця цього року. Знайти документ підприємці зможуть легко – він буде розміщений на сайті міськради, — розповіла Лариса Леонова.