Вчені виявили нову функцію легень

7 лет назад 0

Дослідники выяснилили, що…

Такі дані отримали фахівці Університету Каліфорнії після серії експериментів з мишами. Це йде врозріз з багаторічним припущенням, що кістковий мозок виробляє всі наші компоненти крові, пише Новое время посилаючись на Science Alert.

Як з'ясувалося в ході експериментів, легені мишей виробляють понад 50% тромбоцитів всього організму. В легенях мишей вченим вдалося також виявити стовбурові клітини крові, які мають здатність відновлюватися. Раніше фахівці вважали, що стовбурові клітини містяться виключно в кістковому мозку.

"Ця знахідка виразно пропонує більш складну концепцію легенів — це органи не тільки для дихання, вони є учасником формування клітин крові. Те, що ми спостерігали у мишей, дозволяє припустити, що легені можуть відігравати ключову роль у формуванні крові в організмі людини", — говорить один з дослідників, Марк Р. Луні.

Відкриття стало можливим завдяки новій технології, заснованій на двофотонній прижиттєвій візуалізації. Цей процес включає вставку зеленого флуоресцентного білка в геном мишей. Після цього клітини, зокрема тромбоцити, почали світитися і це дозволили вченим простежити шлях клітин по організму в реальному часі.